Posti kärjistyvästä työmarkkinatilanteesta: "Paluuta menneeseen ei ole" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Posti kärjistyvästä työmarkkinatilanteesta: "Paluuta menneeseen ei ole"

Postin Yrjö Eskolan mukaan tes-neuvottelut ovat jumissa: "PAU haluaa palata vanhaan, jota ei ole olemassa."
Riitta Mustonen
Posti-työnantaja perustelee tarvetta työehtojen joustavoittamiseen ja paikallisen sopimisen lisäämiseen muun muassa työaikajärjestelyissä asiakkaiden tarpeilla ja postimäärän vähentymisellä.

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat vahvasti jumissa. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Postia edustava Palvelualojen työnantajat Palta ovat jättäneet viralliset työehtosopimustavoitteensa pöytään, mutta mistään yksityiskohtaisemmasta ei ole toistaiseksi päästy edes neuvottelemaan.

Paltan pääneuvottelija, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo syyksi sen, että osapuolten näkemykset tilanteesta ovat hyvin erilaiset:

"Neuvottelut ovat lähtöruudussa, tes tavoitteet on jätetty – ja siihen se on jäänyt."

Osapuolet tapaavat seuraavan kerran torstaina 17.10.

Sopimusosapuolilla on nyt kaksi viikkoa aikaa sopia ennen kuin Postin ja PAUn nykyinen työehtosopimuskausi työrauhavelvoitteineen päättyy. Painetta tuo myös joulun ajan lähestyminen, joka on Postille vuoden tärkeintä sesonkiaikaa.

Itse asiassa koko tes-kiista on kärjistymässä: PAU tiedotti tiistaina, että liiton hallitus kokoontuu keskiviikkona "tekemään työtaistelupäätökset neuvottelujen vauhdittamiseksi sekä pakettilajittelun tilanteen takia".

Postipalveluista vastaava johtaja Yrjö Eskola perusteli tarvetta työehtosopimuksen muutoksiin postialan markkinoiden rajulla muutoksella: "Postimäärän väheneminen tarkoittaa rankkaa tulonmenetystä Postille ja välitöntä sopeuttamistarvetta."

Taustalla on digitalisointikehitys ja paperipostin väheneminen. Postin kilpailijat noudattavat Postia joustavampia ja kustannuksiltaan edullisempia työehtoja. Lisäksi Posti haluaisi, että se voisi jakaa kirjeitä ja aikakauslehtiä aamun sanomalehtien jakelun yhteydessä.

Postin ja PAUn kaksi vuotta sitten tes;n yhteydessä hyväksymä erillinen virtautus-sopimus estää aamujakelun yhdistämisen kirje- ja aikakauslehtien jakeluun. Eskolan mukaan sopimus tehtiin tuolloin pakon edessä, muuten ei tes:iä olisi saatu sovittua. Kielto estää jakelujen yhdistämisen eikä mahdollista rahallistakaan korvausta.

Postin ja Paltan mukaan PAU haluaa jatkaa uudessakin työehtosopimuksessa kyseistä jakelun yhdistämisen estävää sopimusta. Posti ei aio jatkaa jakelun yhdistämisen kieltävää sopimusta. Kirjeiden aamujakelua tekevät jo sen kaikki 16 kilpailevaa jakeluyhtiötä.

"Paluuta menneeseen ei ole, sen toivoisin ymmärrettävän tulevissa neuvotteluissa", Postin Eskola toisti keskiviikkona aamulla kommentoidessaan työmarkkinatilannetta.

Posti ja sen puolesta neuvotteluja käyvä Palta sanovat olevansa valmiit neuvottelemaan siirtymäsäännöistä. Yksityiskohdista ei ole päästy edes keskustelemaan, siinä määrin erimielisiä osapuolet ovat. Niin ikään sopimuskausi ja mahdolliset palkankorotusvaateet ovat yhä jättämättä.

Palta Aarto sanoo, että "on aika selvää, että mennään sopimuksettomaan tilaan".

"Työnantajan tavoitteita on mahdoton hyväksyä", kuuluu Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn viesti.

PAUn mukaan työnantajan pääneuvottelutavoite on korvata nykyiset viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä. Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelua koskeva työehtosopimus on määräystensä osalta selkeästi heikompi kuin PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus, tiedotteessa sanotaan.

PAUn mukaan heikennysten lisäksi työnantaja on julkisuudessa kertonut hakevansa neuvottelutavoitteillaan myös joustavuutta. Työnantaja haluaisi käyttöön työaikajärjestelmän, jossa ei tarvitsisi etukäteen ilmoittaa työajan päättymisajankohtaa, PAU tulkitsee.

PAU viittasi mahdollisissa työtaisteluperusteissaan myös pakettilajittelun muutokseen. Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstö, yhteensä noin 700 henkilöä siirtyi syyskuun alusta vanhoina työntekijöinä tytäryhtiö Posti Palvelut Oy:hyn ja alkaa noudattaa marraskuun alusta Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta.

Sopimuksen mukaan työntekijöiden kokonaispalkka säilyy ennallaan tammikuun loppuun 2022 saakka. Muutoksella Posti haki joustavuutta ja kilpailukykyä muuttuneeseen toimintaympäristöön.

Postin Yrjö Eskola korosti, ettei pakettilajittelu kuulu nyt käytävien neuvottelujen piiriin.

Korjattu 15.10. kello 12.58: Postin pakettilajittelun työntekijöiden kokonaispalkka säilyy ennallaan vuoden 2022 tammikuun loppuun eikä 31.1.2021 saakka.

Lue lisää: Postin työehtosopimuksen neuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

Lue lisää

Hallintoneuvoston keskustajäsen Eeva Kalli yllättyi Postin hallituksen puheenjohtajan jakelukannasta: "Mitään päätöksiä ei ole tehty"

Postin hallituksen puheenjohtajan ennuste: Jakelupäivät harvenevat tulevaisuudessa

Postia johdetaan nyt Tanskasta käsin – Kansainvälinen hallitusammattilainen tuntee verkkokaupan

Karstulan sivukylällä postinjakelu on ollut retuperällä jo pitkään – lähes kaikki posti saapuu nykyään sähköisessä muodossa