Politiikka

MT kysyi: Yli puolet suomalaisista tukisi postinjakelua verovaroin – Postin yksityistämistä ei kannateta

Postin yksityistämistä vastustaa 53 prosenttia ja kannattaa noin joka neljäs Kantar TNS:n kyselyyn vastanneista.
Jukka Pasonen
Enemmistö kaikkien muiden eduskuntapuolueiden paitsi perussuomalaisten kannattajista olisi valmis tukemaan postinjakelua verorahoitteisesti. Kantar TNS:n gallup tehtiin 4.–9. lokakuuta. Siihen vastasi 1 100 suomalaista 18–79-vuotiasta.

Hieman yli joka toinen suomalainen on valmis tukemaan postinjakelua verovaroin, ilmenee MT:n Kantar TNS:llä teettämässä gallupissa.

Keskustan kannattajat ovat myönteisimpiä postinjakelun tukemiselle. Perussuomalaiset suhtautuvat verotukeen nihkeimmin.

56 prosenttia taajaan asuttujen kuntien asukkaista kannattaa verovaroin tuettua postinjakelua. Pääkaupunkiseudulla sitä tukee lähes yhtä moni vastaaja, 55 prosenttia.

Kaupunkimaisissa kunnissa verovaroin tuetun postinjakelun kannalla on hieman yli 51 prosenttia vastaajista.

Maaseutumaisissa kunnissa ajatus saa vähiten kannatusta. Kuitenkin yli puolet vastaajista, vajaa 51 prosenttia, on syrjäseuduillakin verotuetun postinjakelun kannalla.

Suomalaiset eivät lämpene Postin yksityistämiselle.

53 prosenttia kyselyyn vastanneista vastustaa Postin yksityistämistä.

Postin yksityistämistä kannattaa noin joka neljäs kyselyyn vastanneista. Vajaa neljännes ei ole varma kannastaan.

Kokoomuksen kannattajat suhtautuvat myönteisimmin Postin tai joidenkin sen osien yksityistämiseen.

Lähes puolet, eli vajaa 49 prosenttia kokoomuslaisista vastaajista etenisi yksityistämisessä.

Toiseksi myönteisimmin Postin yksityistämisen näkevät keskustalaiset, joista yli 32 prosenttia kannattaa asiaa. Toisaalta keskustalaisista yli puolet vastustaa yksityistämistä.

Voimakkaimmin Postin yksityistämistä vastustavat vasemmistoliittolaiset, joista vain viisi prosenttia kannattaa ja yli 68 prosenttia vastustaa asiaa.

Johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt suhtautuvat Postin yksityistämiseen huomattavasti muita ammattiryhmiä myönteisemmin.

30–44-vuotiaat ja eteläsuomalaiset ovat muita myönteisempiä yksityistämiskaavailuille

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne on väläyttänyt MT:n haastattelussa postin ja sanomalehtien jakamista hoitavan jakeluyhtiön perustamista.

”Kansalaisten perusoikeus on saada kirjeitä ja ehdottomasti myös sanomalehtiä. Mä oon medialiitolle esittänyt, että selvitettäisiin valtiovallan, postin ja lehtien välistä yhteistyötä jakelun osalta", Rinne toteaa.

”Minulla on semmoinen ajatus, että voisiko sanomalehtien jaon ja postin jaon jollakin tavalla yhteisesti hoitaa. Se voisi olla esimerkiksi jakeluyhtiö, jossa olisi mukana media ja julkisen palvelun tarpeet."

Rinne kertoo luottavansa ministeri Sirpa Paateron (sd.) työryhmään, jonka tarkoitus on miettiä postin tulevaisuutta.

Postin asiat ovat vahvasti SDP:n peukalon alla, sillä myös liikenne- ja viestintäministerin salkku on demareiden Sanna Marinilla.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni kertoo olevansa huolissaan postinjakelun ongelmista.

"Postinjakelussa on isoja haasteita ja Postin pitää hoitaa tämä asia kuntoon. Kaikki mahdolliset kustannustehokkaat ja alueellisen tasa-arvon turvaavat keinot kannattaa selvittää."

Lue myös: Antti Rinne ehdottaa sanomalehtien ja postin yhteisjakeluyhtiötä: "Kansalaisten perusoikeus on saada kirjeitä ja ehdottomasti myös sanomalehtiä"

Lue lisää