Politiikka

Vihreiltä nuorilta raju vaatimus: Naudanlihasta ja maidosta luovuttava kaikissa Suomen korkeakouluissa

Vihreät nuoret huomauttavat kannanotossaan, että naudan lihan tarjoamisesta luopuminen on tehokas keino pienentää ruuan hiilijalanjälkeä.
Pasi Leino
Vihreät nuoret vaativat, että suomalaisten korkeakoulujen opiskelijaravintoloiden ruokailuissa pitää luopua naudanlihasta sekä maidosta.

Vihreät nuoret vaativat, että suomalaisten korkeakoulujen opiskelijaravintoloiden ruokailuissa pitää luopua naudanlihasta sekä maidosta.

“Siirtymällä ilmaston kannalta kestävämmän ruuan tarjoiluun korkeakoulut pystyisivät vähentämään ruoan kautta hiilijalanjälkeään merkittävästi”, vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo tiedotteessa.

Vihreät nuoret huomauttavat kannanotossaan, että naudan lihan tarjoamisesta luopuminen on tehokas keino pienentää ruuan hiilijalanjälkeä, koska sen tuotanto aiheuttaa kaikesta lihantuotannosta suurimmat päästöt ja vaatii eniten peltopinta-alaa.

"Naudanlihan ilmastovaikutus on noin 15 kiloa hiilidioksidia tuotettua naudanlihakiloa kohden, kun taas sianlihan vastaava luku on viisi kiloa ja broilerin neljä kiloa. Globaalista peltopinta-alasta 70 prosenttia käytetään eläinten rehuksi ja laitumeksi", kannanotossa todetaan.

Nuorisojärjestön mielestä naudanlihan lisäksi myös maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen tai lopettaminen on perusteltua.

“Maidontuotanto on vahvasti kytköksissä naudanlihan tuotantoon ja käytännössä mahdollistaa suomalaisen lihantuotannon nykyisessä mittakaavassa”, puheenjohtaja Sameli Sivonen toteaa tiedotteessa.

Lue lisää:

Helsingin yliopiston UniCafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan

Keskustan Anne Kalmari Helsingin yliopiston ravintoloiden naudanlihapäätöksestä: "Täysin epäjohdonmukainen"

Lue lisää

Vihreät nuoret eivät tahdo tehdä viljelijöistä ilmastokeskustelun syntipukkeja: "Maanviljelijät tuottaa meidän ruoan, mikä voisi olla sitä tärkeämpää?

Naama Vinossa

Vihreät nuoret: EU-tuet pois eläintuotannolta, haittavero tilalle

Sukupolvenvaihdokset ovat politiikassa tärkeitä, muistuttaa tutkija – "Päättäjän päähän on voinut syntyä ajatus, että 'kunta olen minä'”