LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

"Olihan se elämänkokemus, mutta ei niin mukavaa olla hirtettynä milloin missäkin" – entinen maatalousministeri muistelee Suomen EU-jäsenyyden valmistelua

EU-kansanäänestyksestä tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. ”Maanviljelijöiden tilanteeseen olen pettynyt”, sanoo silloin parjattu maatalousministeri Martti Pura.
Eetu Sillanpää
Ulkoasiainministeri Heikki Haavisto kävi puhumassa MTK:n ylimääräisessä liittokokouksessa Tampere-talossa 3. syyskuuta 1994.

Suomen EU-kansanäänestyksestä tulee kuluneeksi 25 vuotta keskiviikkona 16. lokakuuta.

Kansa puolsi unioniin liittymistä lukemin 56,89–43,11, ja vaikka äänestys olikin vain neuvoa-antava, Suomesta tuli Euroopan unionin jäsen jo 1. tammikuuta 1995.

Naisista liittymistä vastusti 46 ja miehistä 39 prosenttia. Jos äänestysvilkkaus olisi ollut korkeampi kuin toteutunut 74 prosenttia ja naiset lähteneet ahkerammin uurnille, tulos olisi voinut olla toinenkin.

Nyt suomalaisista kannattaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan mittauksen mukaan EU-jäsenyyttä 56 prosenttia, vastustaa 13 ja suhtautuu neutraalisti 29 prosenttia. Luvut ovat Evan mukaan kaikkien aikojen EU-myönteisimmät.

Vuonna 1994 maanviljelijöistä EU-jäsenyyttä vastusti 94 prosenttia äänestäneistä.

Otsikot äänestyksen jälkeisessä MT:ssä olivatkin paljon puhuvia.

Pääuutinen: ”Etelän kaupungit äänestivät Suomen EU:hun.”

Sikatilallinen Huittisista: ”Äänestystuloksen kanssa pakko elää.”

Maidontuottaja Soinista: ”Olen tosissaan pahalla päällä.”

Puheenjohtaja Esa Härmälä: ”Jokaisella vastuu markkinoiden toimimisesta.”

MTK:n johtokunta: ”EU-äänestys yhdisti maaseudun ihmisiä.”

MTK:n nuorten valiokunta: ”Maatalous tarvitsee työrauhan.”

Presidentti Martti Ahtisaari: ”Puhaltakaamme nyt yhteen hiileen.”

Ja vieläpä kirkkokin:

Arkkipiispa John Vikström: ”Maaseutuväestölle erityistä huomiota lähivuosina kirkossa.”

Suomen jäsenyyttä pohjustettiin tietenkin pitkään, ja siinä keskeisiä henkilöitä oli useita. Yksi mullistavimmista siirroista oli ottaa MTK:n puheenjohtaja Heikki Haavisto (kesk.) mukaan Esko Ahon (kesk.) hallitukseen ja tehdä hänestä EU-jäsenyyttä neuvotteleva ulkoasiainministeri toukokuusta 1993 helmikuuhun 1995.

Juuri jäsenyyden alla huhtikuusta 1994 huhtikuuhun 1995 maa- ja metsätalousministerinä toimi Mikko Pesälä (kesk.), koska edeltäjä Martti Pura (kesk.) jätti tehtävänsä. Hän oli ministerinä koko valmisteluvaiheen eli huhtikuusta 1991 huhtikuuhun 1994, kun Suomi haki jäsenyyttä keväällä 1992 ja neuvotteli vuodesta 1993.

”Olihan se elämänkokemus olla maatalousministerin hienossa virassa siihen aikaan, kun neuvotteluja käytiin. Mutta ei niin mukavaa olla hirtettynä milloin missäkin”, Pura muistelee MT:lle nyt.

”Mutta melkein enemmän stressiä koin ne kuukaudet nyt, kun kirjoitin ministerivuosista kirjaani kuin itse ministerivuodet. Olipa ihmisellä mikä myrsky tahansa, sitä keskittyy vain selviytymään siitä eikä jouda harmittelemaan. Mutta ne ajat tulivat nyt pakostikin mieleen kirjaa kirjoittaessa.”

Pura julkaisi muistelmateoksensa Ministerinä myrskyn silmässä heinäkuussa 70-vuotispäivänsä tietämillä.

Hän muistelee saaneensa tappouhkauksia sekä itselleen että perheelleen ja 140 000 ihmisen vaatineen julkisesti eroaan.

Viljelijöiltä tullut paine oli kova, sillä EU-vastustus henkilöityi Puraan. Kuvaavaa on aikalaisten muistelu siitä, että Pura päästettiin kyllä puhujapönttöön mutta ei ääneen MTK:n liittokokouksessa Helsingin Jäähallissa keväällä 1994. Buuaukset estivät puhumisen.

Haavistolle sen sijaan taputettiin.

MTK:lle EU-asia oli niin tärkeä, että järjestö piti vielä ylimääräisen liittokokouksen Tampereella syyskuussa 1994.

Pura jätti ministerinpestin ja lähti Sodankylään kunnanjohtajaksi 11 vuodeksi ja sen jälkeen Hattulaan.

No, miten se EU-jäsenyys on mennyt?

”Ymmärsin silloin ja ymmärrän nyt, että jäsenyys oli Suomelle, ei niinkään talouden, mutta tämän niin sanotun ison kuvan kannalta välttämättömyys”, Pura sanoo.

”Mutta siihen olen pettynyt, että maanviljelijöiden kannalta on menty huonoon suuntaan. Silloin vakuutettiin, ettei markkinahäiriöitä tule. Kyllä se verisesti sattui, kun niin tapahtuikin.”

”Plussan puolelle jää se, ettei maataloutta parjattu enää, ainakaan niin suoraan. Nyt se on saanut uusia muotoja ja sitä on verhottu muihin asioihin. Esimerkiksi ammattikouluissa pitää kuulemma alkaa tarjota ympäristösyistä kasvisruokaa. Minusta suomalainen liha ja maito ovat hyvää ravintoa lapsille ja nuorille.”

Nykyistä vointiaan Pura kuvaa hyväksi Hän kertoo tekevänsä metsänhoitotöitä ja polttopuita, lukevansa MT:tä ja kirjoittavansa seitsemättä kirjaansa.

Kirkonkin hän on rakentanut, sukunsa maille Tammelan Portaaseen, ”kiitokseksi hyvästä elämästä”.

Kotitilaa hoitaa pääasiassa veli.

”Ei tällaisella 1960- ja 70-luvulla oppinsa saaneella ole asiaa varsinaisiin maataloustöihin ja -koneisiin”, hän sanoo ajellessaan juuri kohti Lappia.

Siellä odottaa joukko ystäviä Sodankylän-kunnanjohtajuuden ajoilta. Etelässä hän on tavannut myös Pertti Salolaista (kok.) ja muita EU-jäsenyyden sinetöijiä.

”Minulla on hyvät välit kaikkiin. MTK:nkin kanssa käyn hirvi- ja peurajahdeissa.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ex-ministeri Martti Pura ihmettelee Sipilän nimettömiä arvostelijoita: "Keskustassa on aina puhuttu suoraan nimillä – yli tuhat allekirjoitti vaatimuksen erostani"

Kritiikki kasvoilla ja nimellä

Väitös: "EU-tuloksen perusteella MTK on ollut maan paras lobbari"