Politiikka

"Kaikki se työ kotitilalla tuntuu olevan turhaa" – UniCafen päätös luopua naudanlihasta mitätöi ympäristön eteen tehtyä työtä, sanoo opiskelijaedustajiston jäsen

Helsingin ylioppilaskuntien (HYY) UniCafeissa ei pian enää tarjota naudanlihaa. Motivaatio maatalouden ympäristövaikutusten tutkimiseen on kadoksissa, sanoo päätöksestä kuullut maataloustieteen opiskelija ja HYY:n edustajiston jäsen Eeva Linnainmaa.
Jaana Kankaanpää
"Kyseessä on päätös, joka vaikuttaa tuhansien opiskelijoiden ruokavalioon, ruokailutottumuksiin ja siten myös ajatusmaailmaan", Helsingin Keskustaopiskelijat toteaa kannanotossaan.

Ensi helmikuusta alkaen Helsingin ylioppilaskunnan UniCafe-ravintoloissa ei enää syödä naudanlihaa.

Naudanliha poistuu myös kahvilatuotteista, kuten leivistä ja panineista. Muutosta perustellaan hiilijalanjäljen pienentämisellä.

Poistamalla naudanlihan UniCafe laskee vähentävänsä lounaista syntyvää hiilijalanjälkeä 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa. Laskelma on tehty olettaen, että nauta korvataan kanalla tai porsaalla.

Naudanlihantuotannon ympäristöystävällisyyden puolesta työskennelleille uutinen on ollut lannistava. Lypsykarjatilalta kotoisin oleva Eeva Linnainmaa opiskelee maataloustiedettä Helsingin yliopistossa. Hän on myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan eli HYY:n edustajiston jäsen. Edustajisto on HYY:n korkein päättävä elin.

HYY:n edustajistoa ei kuultu päätöksenteossa. Unicafen ruokapalveluista vastaa HYY:n omistama Ylva-konserni, entiseltä nimeltään HYY-yhtymä. Yhtymällä on liiketoimintaa opiskelijaruokailupalveluiden lisäksi esimerkiksi kiinteistöalalla.

Linnainmaa avautui tilanteesta sosiaalisessa mediassa. "Olinpa hetken aikaa innoissani elämästä: Ilta-Sanomat ylisti viime viikolla suomalaista nautaa, kandidaatin työssäni tutkin jalostuksen vaikutuksia lypsykarjan kasvihuonekaasupäästöihin ja nyt työn alla olevassa gradussa sivuan samoja asioita", Linnainmaa kirjoittaa. Tutkimustyö aiheen eteen vaikuttaa kuitenkin olevan turhaa, hän jatkaa.

"Kaikki se työ, mitä meilläkin kotitilalla tehdään viherryttämisen, tehokkaan viljelyn, ravinteiden kierron parantamisen, eläinjalostuksen, metsätalouden, eläinten hyvinvoinnin ja entistä ilmastoystävällisemmän ruuan tuottamisen eteen tuntuu olevan turhaa, kun ei sitä kukaan kuitenkaan usko."

Linnainmaa ihailee niitä, jotka vallitsevassa ilmapiirissä uskaltavat aloittaa uransa maanviljelijöinä. "En enää tiedä, mitä oikeasti uskallan haluta. Motivaatio maatalouden ympäristövaikutusten tutkimiseen on ainakin kadoksissa."

Vihreät nuoret vaativat opiskelijaravintoloita luopumaan lihan lisäksi myös maidosta.

”Lontoon yliopistoon kuuluvan Goldsmiths’ Collegen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025, minkä vuoksi se lopettaa naudanlihan tarjonnan tiloissaan”, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Helsingin Keskustaopiskelijat ovat ilmoittaneet olevansa tyrmistyneitä Unicafen päätöksestä.

Lue lisää:

Helsingin yliopiston UniCafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan

Tamperelaisopiskelijoiden vastaveto: Soija ja riisi korvattava kotimaisilla vaihtoehdoilla

Lue lisää