Politiikka

EU ja Britannia saivat aikaan brexit-sopimuksen

EU-maiden johto keskustelee tänään sopimuksesta Brysselissä.
Niklas Holmberg
EU-johto kokoontuu tänään Brysseliin.

EU ja Britannia saavuttivat brexit-sopimuksen torstaina Brysselissä.

”Sopimus on oikeudenmukainen ja tasapainoinen EU:lle ja Britannialle, ja samalla osoitus sitoutumisestamme löytää ratkaisuja. Kannatan, että Eurooppa-neuvosto tukee sopimusta”, väistyvä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kirjoitti Twitterissä heti päätöksen jälkeen.

Kompromissin mukaan Pohjois-Irlanti jää Britannian tullialueelle, mutta se noudattaa edelleen rajoitettua joukkoa EU:n sisämarkkinasääntöjä, jotka liittyvät erityisesti tavaroihin. Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalta on pääsy EU:n markkinoille, ja siellä tehdään rajatarkastuksia.

Pohjois-Irlannin edustajakokous päättää neljän vuoden välein siitä, pidetäänkö nämä järjestelyt voimassa.

Sopimuksen siirtymäaika kestää 2020 loppuun. Sitä voidaan pidentää vuodella tai kahdella yhteisellä päätöksellä.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kuvaili puhuessaan lehdistötilaisuudessa brexit-neuvotteluja ajoittain haastaviksi. Hän kuitenkin kehuu Britannian kanssa neuvoteltua erosopimusta reiluksi.

Tärkein saavutus oli se, että kiistanalainen Irlannin rajan järjestely on saatu korvattua uudella muotoilulla, hän vahvisti.

Kipukohta neuvotteluille on ollut se, tulisiko EU:n ja Britannian välinen tulliraja Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle vai Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin Irlanninmerelle. Nyt näyttäisi siltä, että Pohjois-Irlantiin sovellettaisiin kahta eri tullijärjestelmää.

Ne tuotteet, jotka päätyvät Pohjois-Irlantiin, olisivat Britannian tullijärjestelmän piirissä. Sellaisista tuotteista, jotka menevät EU:n puolelle, perittäisiin EU:n tullit.

”Meillä on mahtava uusi sopimus, joka palauttaa kontrollin”, Britannian pääministeri Boris Johnson kirjoitti Twitterissä.

EU-johdon ja Britannian parlamentin pitää vielä hyväksyä sopimus. Äänestys brittiparlamentissa järjestetään todennäköisesti lauantaina.

Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) kertoi, ettei se ei hyväksy uutta brexit-suunnitelmaa. Puolueen mukaan päätös on haitaksi Pohjois-Irlannin taloudelle.

Britannian parlamentti on kaatanut brexit-ehdotuksen jo kolme kertaa. Uusi kaatuminen johtaisi tilanteeseen, jossa Britannia eroisi EU:sta lokakuun lopussa tai hakisi lisäaikaa.

Lisäaikapyyntöä ei kuitenkaan ole vielä esitetty.

Suomella ei ole huomautettavaa tuoreen sopimuksen sisältöön, pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi saapuessaan EU-huippukokoukseen. Rinteen mukaan brittiparlamentin äänestyksestä tulee jännittävä.

”Se mitä olen kuullut eri kommentteja, näyttää siltä, että lauantaista tulee todella mielenkiintoinen päivä. Jos sopimus ei mene läpi brittiparlamentissa, pitää arvioida tilanne uudelleen.”

Juttua päivitetty 17.10 klo 17.44

Lue lisää

SDP jatkaa kärjessä Ylen kuntavaaligallupissa – vasemmistoliitto nosti kannatustaan selvästi

”Aikaa hukataan samankaltaiseen väittelyyn kuin viime keväänä maskien hyödyistä” – Tullin kouluttamat koronakoirat jäivät pois hallituksen keinovalikoimasta, kokoomusedustajat kummeksuvat

Lihankulutuksen puolittaminen jakoi puolueita eläinjärjestöjen kyselyssä – keskusta vastusti eniten, perussuomalaiset ja kokoomus osittain tavoitteen kannalla

Siirretäänkö vai ei? Kuntavaalien ajankohdasta päätetään perjantaina – RKP koronaturvallisuudesta: "Äänestystilanne on nopeampi kuin kaupassa tai apteekissa käyminen"