Brexitin ympärillä on yhä epäselvyyttä – Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) vastustaa sopimusta - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Brexitin ympärillä on yhä epäselvyyttä – Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) vastustaa sopimusta

Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä.
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier. LEHTIKUVA/AFP

Britannian ja EU-komission välisissä brexit-neuvotteluissa on saavutettu sopu, kertoo komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. EU-johtajat ovat koolla myöhemmin tänään Brysselissä.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnierin mukaan neuvottelut ovat koskeneet Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan pitämistä avoimena.

Britannian pääministeri Boris Johnson suitsuttaa sopua Twitterissä.

"Meillä on mahtava uusi sopimus, jolla hallinta saadaan takaisin – nyt parlamentin pitäisi saada brexit valmiiksi lauantaina, jotta voimme siirtyä muihin tärkeisiin asioihin", Johnson tviittasi.

Brexitin ympärillä on edelleen paljon epäselvyyttä, sillä Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) on ilmoittanut vastustavansa uutta ratkaisua. Johnson tarvitsee brittiparlamentin tuen sopimukselle ja DUP:n vastustus voi vaikeuttaa hyväksynnän saamista.

Brexit-ratkaisua on määrä käsitellä EU-huippukokouksessa.

Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä, lokakuun viimeinen päivä. Britannian lain mukaan pääministeri Johnson joutuu pyytämään erolle lisäaikaa, jos hänellä ei ole huippukokouksesta kotiinviemisinään erosopimusta, joka hyväksytään maan parlamentissa lauantaihin mennessä.

Sopimus tarvitsee joka tapauksessa vielä Britannian parlamentin hyväksynnän, jota ei kolmella edellisellä kerralla ole saatu.

Brexit jyrää tälläkin kertaa huippukokouksen muut aiheet, vaikka asialistalla olisi vakavia ja tärkeitä aiheita.

EU-johtajien odotetaan tuomitsevan Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan yhtä suorasanaisesti kuin ulkoministerit maanantaina. EU-maiden lausunto oli poikkeuksellinen, koska maat tuomitsivat ensimmäistä kertaa Nato-kumppanin ja EU-hakijamaan toiminnan.

EU-johtajat palaavat myös keskusteluun laajentumisesta. Eurooppaministerit torjuivat aiemmin viikolla jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, mutta päätös jäi kiinni vain muutamasta maasta. Varsinkin Hollanti ja Ranska ovat varautuneita neuvotteluiden aloittamiseen maakaksikon kanssa.

Vaikeana palana huippukokouksessa ovat neuvottelut tulevien vuosien budjetista. Suomi on puheenjohtajamaana toimittanut EU-maille pohjapaperin, josta käydään keskustelua.

Neuvottelut venyvät vähintään loppuvuoteen, mutta nyt tavoitteena on sopia budjetin koosta.

Kannat jakautuvat voimakkaasti nettomaksajien ja -saajien välillä. Komissio on ehdottanut 1,11 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mutta tiukan kurin viisikko Saksa, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska vaativat budjetin pitämistä yhdessä prosentissa.

Diplomaattilähteen mukaan Suomen pohjapaperissa on ehdotus kokonaissumman asettumisesta 1,03–1,08 prosentin välille. Ehdotus on kuitenkin herättänyt runsaasti vastaväitteitä.

Aiheet brexit
Lue lisää

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Suomen on opittava ajattelemaan itse

FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat