Palta ja PAU jatkoivat Postin neuvottelupöydässä – "Emme tavoittele palkanalennuksia" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Palta ja PAU jatkoivat Postin neuvottelupöydässä – "Emme tavoittele palkanalennuksia"

Paltan Tuomas Aarto: Postitoimialan raju liiketoimintamurros hakee vertaistaan.
Jaana Kankaanpää
Palta ja PAU jatkoivat Postin työehtosopimusneuvotteluja torstaina.

Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jatkoivat neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta torstaina 17.lokakuuta.

Neuvotteluja Posti Groupin puolesta vetävä Palta hämmästelee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n väitteitä työehtojen romuttamisesta.

"Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa", Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

"Kuten olemme kertoneet Paltan tavoitteena meneillään olevissa neuvotteluissa on nykyisten työehtosopimusmääräysten korvaaminen soveltuvin osin Jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä siten, etteivät nykyiset henkilökohtaiset palkat laske tulevalla sopimuskaudella. Tämänpäiväisissä neuvotteluissa tarkensimme esitystämme vielä siten, että myös ilta- ja yötyölisiä vastaavan ansion taataan säilyvän nykyisellä tasolla seuraavan sopimuskauden ajan", Aarto jatkaa.

Jakelualalla on käytössä tällä hetkellä kaksi eri työehtosopimusta. Posti noudattaa ainoana yhtiönä postinjakelussa PAU:n työehtosopimusta muiden jakeluyhtiöiden toimiessa Teollisuusliiton Jakelua koskevalla työehtosopimuksella.

"En ole koko pitkän työmarkkinaurani aikana nähnyt millään toimialalla yhtä nopeaa ja rajua murrosta kuin tämä, jonka keskellä Posti on nyt. Tilanne on hyvin vaikea."

Posti laskee, että postivolyymien lasku vähentää vuosittain Postin tuloja arviolta noin 70 miljoonaa euroa. Paketti- ja logistiikkapalvelujen tarve ja kysyntä kasvavat. Postin liikevaihdosta tulee jo yli puolet paketeista ja logistiikasta.

Paperipostin määrä vähenee Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa: vuodessa 100 kirjeestä 14 poistuu. Tätä kehitystä Posti ei koe voivansa kääntää. Yhtiö sopeuttaa toimintaa muutokseen.

Neuvotteluosapuolet tapaavat seuraavan kerran ensi viikolla. Tarkempi tapaamisaika päätetään Paltan tiedotteeen mukaan lähempänä.

Paltan ja PAU:n välisten neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Voimassa oleva työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa.

Lue lisää: PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen Posti-neuvotteluista: "Elämän ja kuoleman kysymys"

Lue lisää

"Huomenlahja" tarpeeseen

Lisääkö tieto työmarkkinoista työllistymistä? Kokeilemalla se selviää

Palvelualojen näkymät yhä synkemmät: arviolta 215 000 ihmistä lomautetaan, konkurssi uhkaa kymmenesosaa yrityksistä

"Rakennetaanko päättäjien vai ABC-aseman ehdoilla?" – Työpaikat houkuttelevat asukkaita, mutta kunnallakin on oma vastuunsa