Politiikka

Enemmistö suomalaisista ei rajoittaisi lihan osuutta julkisessa ruokailussa – Selvät erot kaupungin ja maaseudun välillä

Yli puolet MT:n kyselyyn vastanneista ei kannata lihan ja maidon osuuden pienentämistä. Helsingissä naudan rooli supistuu tuntuvasti.
Jukka Pasonen
Alle 30-vuotiaat olivat MT:n kyselyn perusteella halukkaimpia vähentämään lihan ja maidon osuutta julkisissa ruokapalveluissa. Vähiten idea innosti 45–64-vuotiaita. Naiset olivat miehiä valmiimpia lihan osuuden pienentämiseen, mutta heistäkin enemmistö vastusti ajatusta.

Liha ja maito halutaan pitää nykyisessä roolissaan julkisten palveluiden ruokalistoilla, kertoo MT:n teettämä kysely.

Gallupissa kysyttiin, tulisiko julkisissa ruokailuissa lihan ja maidon käyttöä vähentää ilmastosyistä.

Enemmistö kaikista vastaajista (62 prosenttia) vastusti ajatusta. 28 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että lihan ja maidon vähentäminen olisi ilmastosyistä tarpeen.

Ero pääkaupunkiseudun ja maaseudun välillä oli kuitenkin selvä: pk-seudulla vain niukasti yli puolet (55 prosenttia) vastusti lihan ja maidon osuuden pienentämistä ruokalistoilta.

Maaseutumaisissa kunnissa päätöstä piti huonona vastaajien suuri enemmistö, 73 prosenttia. Idea tyrmättiin jyrkimmin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Nuoret olivat vanhempia valmiimpia vähentämään lihan ja maidon osuutta.

Kaikkein nihkeimmin lihan määrän hupenemiseen suhtautuivat 45–64-vuotiaat.

Helsingissä lihan rooli julkisten palveluiden ruokalistoilla pienenee.

Taustalla on poliittinen päätös, kertoo Palvelukeskus Helsingin kehityspalvelujen yksikönjohtaja Mikael Neuvonen.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti syyskuun lopussa, että lihan ja maitotuotteiden kulutusta vähennetään julkisissa palveluissa.

Aloitteessaan vihreiden Atte Harjanne ehdotti kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Päätöksenteon jälkeen moni poliitikko juhlisti Harjanteen aloitteen läpimenoa, mutta ihan näin ei kuitenkaan käynyt.

Sen sijaan valtuusto edellytti, että kaupungin keittiöt suunnittelevat toimintansa niin, että aloitteessa esitetyt tavoitteet ja asiakkaiden ravitsemukselliset tarpeet kohtaavat. Päätös on osa Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa.

Iso osa kaupungin ruokapalveluista suuntautuu kouluihin ja päiväkoteihin. Lisäksi Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista esimerkiksi sairaaloissa.

”Nyt kehitetään reseptejä, joiden avulla ilmastopäästöjä kaupungin ruokapalveluissa voidaan entisestään vähentää. Se tarkoittaa esimerkiksi kasvisruuan osuuden lisäämistä kouluissa ja päiväkodeissa ja ruokahävikin vähentämistä", Neuvonen kertoo.

Tällä hetkellä päiväkodeissa syödään viikossa 92 grammaa punaista lihaa ja kouluruokailussa 72 grammaa. Tulevaisuudessa vaalean lihan ja kasvisten osuus tulee olemaan suurempi, punaisen lihan osuus sitä vastoin laskee.

”Ruokalistan suunnittelussa on tärkeää huomioida ilmasto, ravitsemus ja suositukset. Täytyy myös huolehtia siitä, että maku säilyy. Jos maku ei ole kohdallaan, hävikkiä syntyy paljon. Erityisenä huolenaiheena ovat yläkoululaiset, jotka jättävät paljon syömättä.”

Tavoitteet koskevat myös sairaaloita ja senioritaloja, mutta niissä muutokset ovat varovaisempia. ”Ihan pienet lapset ja vanhukset ovat kriittisiä asiakasryhmiä. He lopettavat syömisen, jos ruoka ei maistu.”

Lihakeskustelua on kirittänyt erityisesti Unicafen päätös.

Helsingin ylioppilaskuntien opiskelijaruokala Unicafe korvaa ensi helmikuussa naudanlihan kokonaan sialla ja siipikarjalla. Tavoitteena on nostaa kasvisruuan osuutta yli puoleen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei pitänyt Unicafen päätöstä järkevänä (HS 16.10).

Myös Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on ilmoittanut luopuvansa naudanlihasta kokoustarjoilujen yhteydessä.

Neuvonen ei ole MT:n kyselyn tuloksista yllättynyt. ”Fakta on, että kaupungissa ihmiset ovat enemmän huolissaan ilmastoasioista, jotka koskevat myös maaseutua ja alkutuotantoa.”

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri lokakuussa ja siihen vastasi 1 100 ihmistä.

Lue lisää:

Keskustan kansanedustaja Kärnä: "Me suomalaiset syömme liikaa lihaa – sitä tulisi syödä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisempää ja ekologisempaa"

Tamperelaisopiskelijoiden vastaveto: Soija ja riisi korvattava kotimaisilla vaihtoehdoilla

Helsingin yliopiston UniCafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan

"Kaikki se työ kotitilalla tuntuu olevan turhaa" – UniCafen päätös luopua naudanlihasta mitätöi ympäristön eteen tehtyä työtä, sanoo opiskelijaedustajiston jäsen

Lue lisää

MT:n kysely: Liki puolet suomalaisista kieltäisi turkistarhauksen – nuoret, naiset ja vihreät innokkaimpia elinkeinon kieltäjiä

Helsinki istuttaa 100 000 puuta katujen varsille, puistoihin, pihoille ja kaupunkimetsiin

Hallituksen koronatoimet nauttivat tuoreimmassa gallupissa entistä vahvempaa kansansuosiota, ainoastaan perussuomalaisten enemmistö katsoo niiden epäonnistuneen

Kansalta täystyrmäys TEM:n koronatuille — sosiaali- ja terveysministeriölle suopeampi arvio koronakriisin hoidosta