LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

Kaikkonen: Hallitus käsittelee tutkahaittaa – puolustushallinto ei vastusta tuulivoiman rakentamista

Tuulivoimayhtiöt ovat luvanneet rakentaa tuulivoimaa jopa miljardin euron edestä Lappiin ja saman verran Itä-Suomeen, kunhan tutkahaitta-asia on saatu kuntoon.
Pekka Fali
Hallitus ottaa tuulivoimalat ja niiden tutkille aiheuttamat haitat käsittelyyn hallitusohjelman mukaisesti, puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo.

"Tällä hallituskaudella tullaan hallitusohjelman mukaisesti varmasti tarkastelemaan laaja-alaisesti niitä keinoja, joiden kautta eri toimijoiden intressit tuulivoiman osalta voitaisiin yhteensovittaa", puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) vastaa kysymykseen, aiotaanko Lapin ja Itä-Suomen tuulivoiman rakentamista ja tutkakompensaatioalueita edistää.

"Niin puolustushallinnossa kuin valtioneuvostossa on tärkeää tarkastella jatkossa sekä kompensaatiokysymystä, että ns. tutka-asian ratkaisemista yhteisesti ja kokonaisvaltaisesti, ei yksittäisratkaisujen kautta."

Kaikkosen mukaan on tärkeää, että ymmärretään Itä-Lapin ja Itä-Suomen merkitys sotilaalliselle maanpuolustukselle ja kansalliselle turvallisuudelle yleisesti.

"Puolustushallinto ei vastusta tuulivoimarakentamista millään sellaisilla alueilla missään päin Suomea, missä se ei aiheuta haittaa aluevalvonnalle."

"Puolustushallinnonkin näkökulmasta on tärkeää, että Suomessa investoidaan uusiutuvaan energiaan, kuitenkin siten, että huomioidaan maanpuolustuksen edellytykset. Tämä on ollut perinteisesti valtioneuvoston yhteinen tahtotila."

Tuulivoimayhtiöt ovat luvanneet rakentaa tuulivoimaa jopa miljardin euron edestä Lappiin ja saman verran Itä-Suomeen, kunhan tutkahaitta-asia on saatu kuntoon.

Puolustusvoimat ei ole antanut lupaa rakentaa isoja tuulivoimala-alueita Itä-Suomeen ja Lappiin, koska voimalat häiritsevät tutkia. Perämerellä on käytetty kompensaatiota, jossa voimayhtiöt ovat maksaneet uuden tutkan Puolustusvoimille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi Itä-Suomeen ei rakenneta tuulivoimaa? Vastaus on Venäjä

"Keskustalla puoluekannatus ja äänestyspäätös korreloivat kaikkein heikoimmin arvoihin ja aatteeseen" – nyt on muututtava, mutta miten?

Uutiskommentti: Saarikon tuki