Kiina alkaa jakaa luotettavuuspisteitä yrityksille ja kansalaisille: ”Voi johtaa kiinalaisten ja ulkomaisten yritysten epätasa-arvoiseen kohteluun” - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Kiina alkaa jakaa luotettavuuspisteitä yrityksille ja kansalaisille: ”Voi johtaa kiinalaisten ja ulkomaisten yritysten epätasa-arvoiseen kohteluun”

Sosiaalisen luottoluokituksen ajatuksena on arvioida kansalaisten ja yritysten luotettavuutta. Suomalaisyritysten pitää alkaa perehtyä asiaan, sanoo pääkonsuli.
Paula Liesmäki
Metsä Groupin Kiinan maajohtaja ja Aasian edunvalvontajohtaja Song Wangqiu kertoo, että yrityksille ei ole tullut tietoa, että pitäisi valmistautua toimittamaan tietoa sosiaalista pisteytystä varten.

Ensi vuonna Kiinassa aletaan jakaa pisteitä niin kansalaisille kuin yrityksillekin.

Yritysten sosiaalisessa pisteytyksessä on paljon avoimia kysymyksiä.

”Suomalaisten yritysten pitää perehtyä asiaan enemmän”, sanoo pääkonsuli Pasi Hellman Suomen konsulaatista Shanghaista.

Metsä Groupin Kiinan maajohtaja ja Aasian edunvalvontajohtaja Song Wangqiu kertoo, että yrityksille ei ole tullut tietoa, että pitäisi valmistautua toimittamaan tietoa sosiaalista pisteytystä varten.

Yleensä laajasti yrityksiä koskevista muutoksista lähetetään Kiinassa lakiluonnos.

”Tästä en ole kuullut. Teollisuudessa ei puhuta tästä.”

Metsä Groupilla on Shanghaissa myyntikonttori, jossa työskentelee 30 työntekijää.

Hellmanin mukaan asiansa hyvin hoitavan yrityksen näkökulmasta järjestelmä voi olla hyödyllinenkin, vaikka siihen sisältyykin paljon epävarmuuksia ja riskejä.

”On vaikea sanoa, miten riskit realisoituvat. Mitä vähemmän läpinäkyvä järjestelmästä tulee, sitä suuremmat ovat riskit, että sitä käytetään väärin. Se voi johtaa kiinalaisten ja ulkomaisten yritysten epätasa-arvoiseen kohteluun. Yritykset eivät tiedä etukäteen, millä kriteereillä heitä arvioidaan.”

Mitä yritysten sosiaalisesta luottoluokituksesta tiedetään?

Pisteitä annetaan kaikille Kiinassa toimiville yrityksille.

Luottokelpoisuuden lisäksi pisteitä saa esimerkiksi ympäristöstä sekä henkilöstöstä huolehtimisesta.

EU:n Kiinan kauppakamarin elokuussa julkaiseman raportin mukaan yrityksiä uhkaavat erilaiset sanktiot ja mustalle listalle päätyminen, jos ne saavat huonot pisteet.

Yritysten pitää myös valita oikeat yhteistyökumppanit, sillä heidän luotettavuutensa vaikuttaa yrityksen saamiin pisteisiin.

Sosiaalista luottoluokitusta varten yritysten pitää toimittaa iso määrä dataa hallinnolle. EU:n kauppakamarin mukaan mukana voi olla arkaluonteista tietoa esimerkiksi henkilöstöstä tai teknologian yksityiskohdista.

Kansainväliset yritykset raportoivat jo tietoja moneen suuntaan. Pk-yrityksille tietojen toimittaminen tuottaa lisätyötä.

Kiinassa lait saatetaan monesti nopeasti voimaan. Viimeistään ensi syksynä selviää, mistä sosiaalisessa pisteytyksessä on kyse.

Kiinassa toimii aktiivisesti noin 350 suomalaisyritystä.

Lue lisää

Kiina on avannut Hongkongiin kansallisen turvallisuusviraston

Rauman investointi käänsi Suomen suurimman sahaajan suunnan

Rauman saha on jättiläinen, joka säikäytti kilpailijat – hakkuuluvut osoittavat, miksi

En odota kirjettä Metsä Groupilta