LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

Kokoomuksen Sarkomaa vaatii lisää korkeakoulutusta Uudellemaalle – "Alueen nuoret ovat eriarvoisessa asemassa"

Kansanedustajan mukaan Uudellamaalla on vähemmän korkeakoulupaikkoja kuin muissa maakunnissa suhteessa uusien ylioppilaiden määrään.
Sanne Katainen
Uudellamaalla korkeakoulutusta tarjoaa muun muassa Helsingin yliopisto Viikin kampuksellaan (kuvassa).

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii lisää korkeakoulupaikkoja Uudellemaalle.

Kansanedustaja tuo tiedotteessaan esiin, että vuonna 2017 Suomen korkeakoulupaikoista Uudellamaalla oli 27 prosenttia, kun uusista ylioppilaista 32 prosenttia valmistui Uudeltamaalta.

"Alueen nuoret ovat eriarvoisessa asemassa suhteessa muihin suomalaisiin nuoriin. Korkeakoulujen aloituspaikkojen sijainnin vinoutuminen kasvaa koko ajan, kun väestö kasvaa Uudellamaalla", Sarkomaan tiedotteessa todetaan.

Korkeakoulupaikkojen niukkuus Uudellamaalla johtaa Sarkomaan mukaan kovaan kilpailuun ja osaajien muuttamiseen ulkomaille.

"Uudeltamaalta lähteekin ulkomaille korkeakouluopintojaan suorittamaan lähes 50 prosenttia enemmän nuoria kuin muualta Suomesta yhteensä. Riskinä on suomalaisen osaamisen vuotaminen ulkomaille, jos nämä nuoret eivät koskaan palaa Suomeen ja tämä osa työvoimasta menetetään pysyvästi."

Hän vetoaa Antti Rinteen (sd) hallitukseen Uudenmaan korkeakoulupaikkojen lisäämiseksi.

"Hallitusohjelmassa korostetaan korkeakoulutuksen alueellisen tasa-arvon toteutumisesta. Tämä edellyttää ripeitä toimia."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maakunnat ohittavat metropolin – muualla Suomessa koulutustaso nousee Helsingin seutua nopeammin

Arvokasta hierontaa

Kokoomuksen Sarkomaa vaatii muikkuverkkoja kalastuskiellon piiriin: "Jokainen verkko on norpalle uhka"