Tutkija: Bensan päästökauppa lisäisi biokaasun tuotantoa ja kannustaisi kehittämään uudenlaisia polttoaineita - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Tutkija: Bensan päästökauppa lisäisi biokaasun tuotantoa ja kannustaisi kehittämään uudenlaisia polttoaineita

Tutkijat pitävät polttoaineiden päästökauppaa edullisimpana ratkaisuna liikenteen päästöjen puolittamiseen. Kohoava bensan hinta pitäisi hyvittää maaseudulla asuville.
Päästökauppa kannustaisi kuluttajia tankkaamaan vähäpäästöisiä polttoaineita, kuten biokaasua.

Kansallinen polttoaineiden päästökauppa kannustaisi kehittämään päästöttömiä polttoaineita. Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Matti Liskin mukaan järjestelmä loisi maaseudulle mahdollisuuksia innovoida ja tuottaa biopolttoaineita, kuten biokaasua.

Aalto-yliopiston selvityksen mukaan polttoaineiden päästökauppa on paras ja edullisin ratkaisu liikennepäästöjen puolittamiseen. Uudistus rasittaisi pienituloisia ja maaseudulla asuvia, joten kallistuvaa bensaa pitäisi hyvittää heille esimerkiksi tulonsiirroilla tai verohelpotuksilla.

Tarkoitus on, että päästökauppa sysää kuluttajat karsimaan vapaa-ajan autoilua ja lopulta kenties vaihtamaan autonsa vihreämmiksi. Liskin mukaan kaikki muut väläytellyt keinot, kuten sähköautotuki, polttomoottorikielto ja hiilivero joutavat romukoppaan. Ne olisivat kalliimpia, vaikutuksiltaan epävarmempia ja osin epätasa-arvoisempia kuin polttoaineen päästökauppa.

Lue myös:

Taloustutkijat: Polttoaineiden päästökauppa olisi halvin ratkaisu liikenteen päästöjen puolittamiseen – se rasittaisi kovimmin maaseudun asukkaita ja pienituloisia

Sitran selvitys ei suosittele päästökaupan laajentamista tieliikenteeseen ja talojen lämmittämiseen – Mitä Suomi tekee päästöoikeuksille hiilivoimaloiden sulkeutuessa?

Lue lisää

Velanoton tie käyty loppuun

MTK:n Wallin: Lisätalousarvio ei vastaa Hetemäen raporttiin – "Koko valtakunnan toimintaedellytykset on unohdettu monelta osin"

Harvinainen näky: Tämä Volvo kulkee kolmella polttoaineella ja mahdollisimman pienillä päästöillä

Terrafamen tulos putosi, mutta liikevaihto nousi – nikkelin tuotantoennätys