Politiikka

Sipilä kertoi Rinteelle eroamisaikeistaan jo neljä päivää ennen vaaleja

Uutuuskirja kertoo myös, että Rinne lennätettiin nukutettuna Espanjasta Suomeen ja että puolue asetti takarajan hänen kuntoutumiselleen.
LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Kirjan mukaan Sipilän suunnitelmista kerrottiin Rinteelle, koska keskustalaiset halusivat jatkaa hallituksessa vaalien jälkeenkin.

Antti Rinne (sd.) sai tietää keskustan Juha Sipilän eroamisaikeista jo neljä päivää ennen vaaleja, kerrotaan tänään julkaistussa Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjassa Antti Rinne – Koko tarina.

Kirjan mukaan Sipilän suunnitelmista kerrottiin Rinteelle, koska keskustalaiset halusivat jatkaa hallituksessa vaalien jälkeenkin. Keskustan johdosta viestitettiin Rinteelle, että Sipilä ilmoittaisi erostaan jo vaali-iltana tai heti vaalien jälkeen alkuviikosta.

Sitä ennen Rinne oli kirjan mukaan pitänyt kokoomusta todennäköisempänä hallituskumppanina kuin keskustaa.

Kirjassa kerrotaan myös, että edellisellä hallituskaudella pääministeri Sipilä oli tarjonnut Rinteelle ja SDP:lle pääsyä hallitukseen keskellä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen vaikeuksia kesällä 2017.

Sipilä ja Rinne pitivät salaisen tapaamisen eräänä yönä hotellihuoneessa Porin Suomi-Areenan yhteydessä.

Sipilä oli ehdottanut, että sote-uudistuksesta pudotettaisiin valinnanvapaus pois ja SDP olisi päässyt hallitukseen kokoomuksen joutuessa oppositioon.

Rinne kuitenkin torjui Sipilän ehdotuksen keskusteltuaan SDP:n aiempien puheenjohtajien, muun muassa Paavo Lipposen ja Pertti Paasion kanssa.

Soini lupasi Rinteelle estää sote-uudistuksen "lehmänkaupan"

Rinne kertoo kirjassa, että perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini lupasi hänelle syksyllä 2015 estää keskustan ja kokoomuksen "lehmänkaupan" sote-uudistuksessa. Viime hallituskauden soite-uudistussuunnitelmissa naitettiin yhteen keskustan haluama maakuntamalli ja kokoomuksen valinnanvapaus.

"Soini iski minulle nyrkkiä pöytään ja sanoi: "Minä olen keskustellut vaimoni kanssa, joka on julkisen sektorin lääkäri. Vain minun kuolleen ruumiini yli tänne tulee pakkoyhtiöittäminen. Minä huolehdin, Antti, että tämä ei mene läpi", Rinne sanoo kirjan mukaan.

Tarkka suunnitelma puheenjohtajaksi

Kirjassa kerrotaan, että Rinteen nousu SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 2014 oli pitkän ja tarkkaan orkestroidun suunnitelman tulos.

Rinne oli saanut ensimmäisiä pyyntöjä pyrkiä SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi jo vuonna 2009, kun silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ajoi eläkeiän nostoa.

Tuolloin Toimihenkilöunionin puheenjohtajana toiminut Rinne väläytti Ylen A-talk -ohjelmassa yleislakkoa vastauksena pääministerin puheisiin.

Rinne antoi jo kesällä 2013 tukijoilleen luvan tunnustella muiden mielipiteitä hänen ehdokkuudestaan. Syksyllä 2013 hän suostui lopullisesti ehdokkaaksi, mutta julkisuuteen hän kertoi silloisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen (sd.) haastamisesta vasta helmikuussa 2014.

Mörttisen ja Nurmen teos on auktorisoitu elämäkerta, eli Rinne on antanut sen kirjoittamiseen suostumuksensa ja osallistunut kirjan tekoon.

Nurmi työskentelee Iltalehden politiikan toimittajana. Mörttinen on vapaa kirjoittaja. Kaksikko kirjoitti aiemmin kirjan presidentti Sauli Niinistöstä.

Kirjassa käydään läpi Rinteen elämä lapsuudesta alkaen. Yksi luku on omistettu Rinteen puolisolle Heta Ravolainen-Rinteelle.

"On pakko tulla täältä pois"

Rinteelle kulunut vuosi on ollut täynnä draamaa. Hän lomaili viime jouluna Espanjassa ja sairastui matkalla keuhkokuumeeseen. Myöhemmin Suomessa selvisi, että hänellä oli myös sepelvaltimotauti.

Rinne oli voimakkaassa lääkityksessä Espanjassa yhteensä yli kaksi viikkoa. Hänet lennätettiin nukutettuna hoitoon Suomeen, ja hänelle tehtiin pallolaajennus sepelvaltimoon 12. tammikuuta.

Rinne on sittemmin avannut yksityiskohtia sairaudestaan julkisuudessa. Hän kertoi esimerkiksi jo kesäkuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaislääkärin mukaan hän olisi kuollut, jos hänet olisi herätetty nukutuksesta Espanjassa. Espanjalaislääkärit eivät nimittäin olleet tunnistaneet Rinteen sepelvaltimotautia.

Kirjassa Rinne muistelee kokemusta liikuttuneena. Hän kertoo peilanneensa julkisuudessa sairastumista lähinnä suhteessa työhön.

"Kyllähän tosiasia on se, että minä ajattelin Hetaa tosi paljon. Että miten se selviää tästä. Ja lapsia. On pakko tulla täältä pois", Rinne muistelee sairausaikaa.

Kirjassa kerrotaan, että SDP:llä oli takaraja Rinteen kuntoutumiselle. Jos hän ei olisi parantunut, puolue olisi nimennyt uuden pääministeriehdokkaan puoluevaltuuston kokouksessa 17. maaliskuuta.

Rinteen läheinen tukija Vesa Mauriala kertoo kirjassa, että takaraja lujitti Rinteen tahdonvoimaa parantua.

Rinne onnistui kuntoutumaan työkykyiseksi ennen vaaleja ja palasi sairauslomaltaan eduskuntaan maaliskuun alussa.

Lue lisää

Ex-pääministeri Juha Sipilä ratkomaan budjettiriihen ilmastojuntturaa –  vihreiden Maria Ohisalo: Ei ole kyse vain 0,2 megatonnin erosta

Vihreät ja keskusta jatkavat kahdestaan vääntöä budjettiriihessä ilmastokirjauksesta – 0,2 miljoonaa päästötonnia jakaa linjat

Mies tuomittiin 80 päiväsakkoon ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä

38-vuotiaalle miehelle luetaan syyte ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä – poliisin mukaan vastaantulija löi Sipilää nyrkein