Uuden EU-komission aloituspäivämäärä siirtyy vähintään kuukaudella – Myös Britannian tulee mahdollisesti nimetä komissaari - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Uuden EU-komission aloituspäivämäärä siirtyy vähintään kuukaudella – Myös Britannian tulee mahdollisesti nimetä komissaari

Ranskan presidentti Macron harkitsee teknologiajohtaja Thierry Bretonia maan komissaariksi, kansainväliset medialähteet kertovat.
Janne Impiö
Euroopan komissio järjestäytyy loppuvuodesta.

Uusi Euroopan komissio aloittaa näillä näkymin vasta joulukuun alussa.

Tulevan Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin oli tarkoitus astua virkaan jo marraskuun alussa, mutta koska Ranskan, Unkarin ja Romanian täytyy löytää uudet komissaariehdokkaat EU-parlamentin valiokuntien hylättyä edelliset ehdokkaat, aloituspäivä myöhästyy.

Ensimmäisen valiokuntakuulemiskierroksen jälkeen Euroopan parlamentti hylkäsi Unkarin ehdokkaan László Trócsányin, Romanian Rovana Plumbin ja Ranskan Sylvie Goulardin, mikä tarkoittaa, että von der Leyenin oli pyydettävä kolmea jäsenvaltiota esittämään uudet ehdokkaat.

Von der Leyen saattaa pyytää myös Britanniaa nimeämään oman komissaarin, jos maan EU-erolle myönnetään lisäaikaa. Tähän mennessä Britannia ei ole nimennyt komissaaria, koska maan oli määrä erota unionista lokakuun viimeinen päivä.

Vasta, kun kaikki ehdokkaat on kuultu EU-parlamentissa, parlamentin jäsenet voivat äänestää yhteisesti kaikista komission jäsenistä. Tällä hetkellä äänestystä on suunniteltu marraskuun lopun täysistuntoon. Alun perin äänestyksen piti olla kuluvalla viikolla.

Von der Leyenin tavoite on ollut nimittää komissaarivirkoihin yhtä monta miestä ja naista.

Unkari on jo nimittänyt EU:n suurlähettilään Oliver Varhelyin uudeksi komissaariehdokkaaksi, kun taas Ranska saattaa korvata Goulardin teknologiajohtaja Thierry Bretonilla. Asiasta kertoo Financial Times.

Romanian on kuultu harkitsevan joko EU-parlamentin sosialistimeppiä Dan Nicaa tai ulkoministeriön valtiosihteeriä Gabriela Ciotia uusiksi ehdokkaiksi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun uuden komission perustaminen on viivästynyt parlamentin valiokuntakuulemisien takia. Esimerkiksi kumpikaan kahdesta Jose Manuel Barroson johtamasta komissiosta ei aloittanut ajoissa.

Lue lisää

Komission ehdotus pysyy: EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla

Suomi on jäämässä pahnanpohjimmaiseksi – EU-komission ennuste talouden supistumisesta synkistyy entisestään

Medialiiton Kangaskorpi EU-komission Yle-arviosta: "Yle on tärkeä toimija tiedonvälityksessä, mutta sen tehtävä ei ole tappaa tarjonnallaan muuta mediaa"

Yle joutuu taipumaan EU-komission kantaan