Media: Jyrki Katainen haluaa metsäalalta nykyistä aktiivisempaa edunvalvontaa – "Nyt ei kannata jäädä puolustusasemiin" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Media: Jyrki Katainen haluaa metsäalalta nykyistä aktiivisempaa edunvalvontaa – "Nyt ei kannata jäädä puolustusasemiin"

Kataisen mielestä komission ja parlamentin vähäinen metsäasioiden osaaminen hankaloittaa metsäpolitiikan edunvalvontaa.
Juha Roininen
Varapuheenjohtaja Katainen myöntää, että ymmärrys kestävää metsätaloutta ja metsänhoitoa kohtaan on EU:n piirissä erittäin vähäistä.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen patistelee metsäalaa aktiivisuuteen edunvalvonnassa. Hän kertoo näkemyksiään Audiomedia Oy:n haastattelussa.

Kataisen mielestä komission ja parlamentin vähäinen metsäasioiden osaaminen hankaloittaa metsäpolitiikan edunvalvontaa.

"Se ei tahdo mennä perille, että samaan aikaan voidaan samassa maassa suojella merkittävästi metsiä, mutta samalla hyödyntää metsiä. Hiilinielujen määrä eli metsien kuutiomäärä talousmetsissä kasvaa, mitä paremmin sitä hoitaa", Katainen muistuttaa haastattelussa.

Varapuheenjohtaja Katainen myöntää, että ymmärrys kestävää metsätaloutta ja metsänhoitoa kohtaan on EU:n piirissä erittäin vähäistä.

"Keskimääräinen eurooppalainen ymmärtää metsiä ja metsänhoitoa yhtä hyvin kuin keskimääräinen itä- suomalainen ymmärtää Maltan tonnikalan viljelyä, eli metsä ei ole samalla tavalla läsnä ihmisten elämässä", hän vertaa.

Kataisen mukaan ilmastokeskustelu on lisännyt kiinnostusta metsiä kohtaan. Kiinnostuksen kasvu tarjoaakin varapuheenjohtajan mielestä mahdollisuuden kestävän metsätalouden esittelylle. Niinpä hän kannustaa metsäalaa tehostamaan ja aktivoimaan omaa edunvalvontaansa komission suuntaan.

Kataisen mielestä metsäalan tulisi yhdistää voimansa komissiossa ilmasto- ja ympäristöpääosaston lisäksi myös tutkimuspääosaston kanssa. Sen sijaan että kommentoidaan tehtyjä esityksiä, alan pitäisi hänen mielestään olla proaktiivisesti kertomassa, miten metsäbiomassaa voidaan käyttää, miten se voi korvata fossiilisia raaka-aineita ja sitoa hiiltä puurakentamisella.

"Nyt ei kannata jäädä puolustusasemiin, vaan lähteä hyökkäämään ja osoittaa että järkevällä metsäpolitiikalla voidaan korvata fossiilista, kasvattaa nieluja ja parantaa sosiaalista taloudellista hyvinvointia", hän kannustaa.

Lue lisää

Urpilaiselta tärkeä muistutus

Luonto turvataan arkisella työllä

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"

Moni nuori liittää metsäalaan perinteisiä ja maskuliinisia mielikuvia: "Mielikuvissa metsäalan työntekijä oli usein sellainen perinteinen metsuriukko"