Maa- ja metsätalousministeri Leppä ministereiden tulolistan kärjessä – vuotta aiemmin Berner hallitsi listaa nelinkertaisella summalla - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Maa- ja metsätalousministeri Leppä ministereiden tulolistan kärjessä – vuotta aiemmin Berner hallitsi listaa nelinkertaisella summalla

Toiseksi suurimmat tulot keräsi valtiovarainministeri Mika Lintilä. Kolmanneksi kohosi pohjoismaiden yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, joka on viljelijä, kuten Leppäkin.
Jarno Mela
Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä (kesk.) oli verotettavia ansiotuloja vajaat 133 000 euroa ja pääomatuloja reilut 12 000 euroa, yhteensä noin 145 000 euroa.

Ministereistä viime vuoden suurimmat tulot keräsi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Hänellä oli verotettavia ansiotuloja vajaat 133 000 euroa ja pääomatuloja reilut 12 000 euroa, yhteensä noin 145 000 euroa.

Lähes tismalleen samaan summaan ylsi puoluetoveri, valtiovarainministeri Mika Lintilä, jonka tienestit koostuivat ainoastaan ansiotuloista. Hänellä oli vain noin 50 euroa pienemmät tulot kuin Lepällä.

Ministerien keskuudessa kolmanneksi kohosi pohjoismaiden yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.). Hänellä oli verotettavaa tuloa lähes 126 000 euroa, myös yksinomaan ansiotulona.

Lepän Antinmäen tila Pertunmaalla tuottaa maitoa, lihaa, jalostuseläimiä, mökkivuokrauspalveluita sekä koulutus- ja opetuspalveluja. Metsätalous on myös tärkeä tulojen lähde.

Blomqvistilla on noin 60 hehtaarin kasvinviljelytila Raaseporin Tenholassa. Noin 10 hehtaaria on sokerijuurikasta ja loput viljaa.

Kaiken kaikkiaan vain kahdeksan ministeriä ansaitsi viime vuonna yli 100 000 euroa.

Suurituloisimmaksi ministeriksi pääsi helpommin kuin vuotta aiemmin. Viime syksyn listauksessa ministerien selvä tulokuningatar oli silloinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), jonka verotettavat tulot vuodelta 2017 olivat yhteensä noin 635 000 euroa. Bernerin tuloista runsaat kaksi kolmasosaa oli tuolloin pääomatuloja.

Nykyisistä ministereistä verotettavaa pääomatuloa ilmoitti vain kolme, Lepän ohella työministeri Timo Harakka (sd.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Harakalla oli ministerilistasta eniten verotettavaa pääomatuloa, runsaan 27 000 euron edestä. Henrikssonin pääomatulot olivat vain runsaat 200 euroa. Molempien verotettavat kokonaistulot olivat yhteensä runsaat 100 000 euroa.

Kaikki oppositiojohtajat ansaitsivat verottajan tietojen mukaan viime vuonna paremmin kuin hallituspuolueiden keulahenkilöt.

Kokoomuksen Petteri Orpo ansaitsi puolueiden puheenjohtajista eniten. Hänellä oli vuonna 2018 verotettavaa tuloa yhteensä lähes 155 000 euroa, joka oli pelkästään ansiotuloa.

Toiseksi suurimmat tulot keräsi verottajan mukaan Jussi Halla-aho (ps.), jonka runsaat 106 000 euroa olivat niin ikään kokonaan ansiotuloa. Halla-aho palasi keväällä eduskuntaan europarlamentista, jossa mepin vuosipalkkio on yli 100 000 euroa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ansaitsi lähes 102 000 euroa. Hänen verotettavista tuloistaan ansiotuloja oli noin 94 000 euroa ja loput pääomatuloja.

Vieläkin enemmän ansaitsi Harry "Hjallis" Harkimo, jonka johtama Liike Nyt on vasta virallisesti rekisteröitymässä puolueeksi. Harkimo ansaitsi runsaat 606 000 euroa, josta noin 462 000 euroa oli pääomatuloa ja loput noin 144 000 euroa ansiotuloja.

Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat jäivät vuoden 2018 tulolistalla oppositiokollegoiden alapuolelle.

Lähelle Essayahin ansioita pääsi RKP:n Anna-Maja Henriksson, jolla oli runsaat 101 000 euron verotettavat tulot. Noin 200 euron pääomatienestejä lukuun ottamatta Henrikssonin tilipussi koostui ansiotuloista. Keillään muilla puoluejohtajilla ei ollut verotettavia pääomatuloja.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) pääsi hallituspuolueiden johtajista toiseksi. Hän keräsi viime vuonna 95 000 euron ansiotulot.

Köyhyystutkijan taustastaan tunnettu sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ansaitsi noin 80 000 euroa, elinkeinoministerin paikalta keskustaa luotsaava Katri Kulmuni vajaat 78 000 euroa ja opetusministeri Li Andersson (vas.) hieman alle 77 000 euroa.

Lue lisää: Maanviljelijäministeri Blomqvist käy sukupuolten välisten palkkaerojen kimppuun perhevapaauudistuksella

Lue lisää MT:n verouutisia

Edit. Juttua täydennetty ministereiden maatilojen tiedoilla 4.11.2019 klo 9.05 ja puolueiden puheenjohtajien tiedoilla klo 9.40 sekä ministereiden verotettavilla pääomatulotiedoilla klo 10.14.

Lue lisää

Mika Lintilä ei aio lähteä mukaan kilpaan Keskustan puheenjohtajuudesta

Keskusta ratkaisee hallituksen jatkon

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Ravintoloiden toiminnan avaaminen entistä enemmän on yhteinen tahto

Sekavaan tilanteeseen ajautunut keskusta päättää uudesta valtiovarainministeristä tänään – arvuuttelu ministeristä käy kuumana, samoin valtakamppailu puolueessa