Politiikka

1 128 maaseudun ihmistä vastaa Jenni Haukiolle – "Me ansaitsemme kunnioitusta ja hyväksyntää"

Kotieläintilalliset kysyvät kirjeessä, miten on mahdollista, että useat julkiset lausunnot päätyvät syyttämään suomalaista kotieläintuottajaa.
Maaseudun ihmiset lähestyivät Jenni Haukiota ja Sauli Niinistöä kirjeellä.

Seminologi, maidontuottaja Johanna Niskanen ja 1 127 maaseudun ihmistä ovat lähettäneet tänä aamuna viestin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle.

"Ruoka ei tule kaupasta, se tulee täältä maalta. Me ihmiset kasvatamme sen teille. Me ansaitsemme kunnioitusta ja hyväksyntää tekemästämme työstä eläinten parissa. Eläimet ovat työkavereitamme, kohtelemme niitä hyvin. Eläin ei suunnittele tulevaa, eikä kärsi asiallisesta lopetuksesta, eikä tietenkään sitten mistään enää kuolemansa jälkeen", kirjeessä lukee.

Kirjeessä viitataan Jenni Haukion puheeseen hänen vastaanottaessaan Kiitos eläimiltä -palkintoa viime perjantaina Eläinsuojelugaalassa.

Haukio piti gaalassa kiitospuheen, missä hän totesi Suomessa kuolevan vuosittain 70 miljoonaa tuotantoeläintä. "Jokainen niistä eläimistä olisi halunnut elää."

Maatalousyrittäjät karjatilallisista viljanviljelijöihin, alan opiskelijoihin, lomittajiin ja karjanhoitajiin kysyvät, miten on mahdollista, että useat julkiset lausunnot päätyvät usein syyttämään suomalaista kotieläintuottajaa.

"Miten on mahdollista, että suomalainen kotieläintuottaja tuntuu olevan aina vaan kaiken eläinten hyvinvoinnin vihollinen, ja että nykyisin inhimillistetään eläimiä ajatuksella 'Niistä yksikään ei halunnut kuolla.' Tiedämmekö me sen varmaksi?"

"Toivomme, että otatte huomioon jatkossa, että suomalainen kotieläintuotanto on tärkeä peruspilari yhteiskunnassamme, eikä valtakunnan johtavilla tahoilla tai voimakkailla mielipidevaikuttajilla ole varaa tuomita meitä noin kevein perustein", kirjeessä todetaan.

Tuottajien mielestä tuotantoeläinten olojen parantaminen on aina hyvästä, mutta se tulee tehdä kannustamalla ja luomalla mahdollisuuksia. "Ei syyttämällä ja tuomitsemalla."

Maaseudun ihmiset ihmettelevät, että epäeettinen lemmikkien pito jätetään lähes huomiotta.

"Muun muassa eri koirarotujen jalostus aiheuttaa ongelmia, joista toivoisimme entistä enemmän keskustelua. Brakykefaalisten rotujen ongelmana ovat monenmoiset sairaudet, esimerkiksi lyhyen kuonon vuoksi hengitysteiden epämuodostumat ja niistä johtuvat hengitysvaikeudet ja lämmönsäätelyn ongelmat."

Presidenttiparin Lennu-koira on bostoninterrieri. Rodulle on jalostettu brakykefaalinen oireyhtymä eli lyhyt kuono ja kallo.

Lue lisää: Eläinsuojelugaalassa palkittu Jenni Haukio: Jos kulutus ehtyy, ehtyy myös tuotanto – MTK toivoo, että jo tehty työ eläinten hyvinvoinnin eteen huomattaisiin

Jenni Haukio täsmentää eläinsuojelukommenttiaan Ilta-Sanomissa – Sovittelevampi sävy tuottajia kohtaan

Edit. Juttua täydennetty 4.11.2019 klo 12.35 lemmikkieläimiä käsittelevällä osuudella ja klo 14.02 kirjeen allekirjoittajilla sekä klo 14.35 tiedolla Lennu-koiran rodusta.

Lue lisää

Värejä, kimalletta ja kierrätyspukuja – myös Haukio pukeutui Linnassa jo aiemmin nähtyyn fuksianpunaiseen silkkiunelmaan

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Kiuruvesi-lehti: Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin Jenni Haukion eläinpuheen takia

Presidenttiparille toimitetaan perinteinen joulukinkku, vaikka osa tuottajista harmistui Haukion puheista – "Aiheutti kyllä mietintää"