LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

Hankintayhtiö alkaa neuvotella parempia etuja MTK:n jäsenille — "Vuoden sisällä on tavoitteena saada jäsenten käyttöön ainakin 20 uutta etua"

MTK on perustanut yhdessä Ruotsin tuottajajärjestön LRF:n kanssa yhtiön joka neuvottelee uusia etuja jäsenille.
Kari Salonen
Suomalainen Sanna Blomberg johtaa MTK Hankintoja puoliksi Suomesta ja Ruotsista käsin.

MTK:n jäsenille on vuodenvaihteesta alkaen tarjolla uusia jäsenetuja, joita neuvottelee tehtävää varten perustettu yhtiö MTK Hankinnat Oy.

"Vuoden sisällä on tavoitteena saada jäsenten käyttöön ainakin 20 uutta etua jotka ovat taloudellisesti merkittäviä ja tukevat maatalousyrittäjien ja metsänomistajien yritystoimintaa", lokakuussa perustetun yhtiön toimitusjohtaja Sanna Blomberg sanoo.

Mallia toimintaan on haettu Ruotsista, jossa sikäläisellä tuottajajärjestöllä LRF:llä on ollut vastaava hankintayhtiö LRF Samköp jo vuodesta 1947. LRF Samköp on myös MTK Hankintojen toinen omistaja ja Blomberg toimii samalla myös ruotsalaisen sisaryhtiön varatoimitusjohtajana.

MTK:n edunvalvontajohtajan Perttu Pyykkösen mukaan näin läheinen yhteistyö naapurimaan tuottajajärjestön kanssa on ainutlaatuista. Tavoitteena on, että yhtiöiden yhteinen hankintavolyymi mahdollistaisi tulevaisuudessa entistä paremmat jäsenedut ja toimisi vastavoimana kaupan keskittymiselle.

Hankintayhtiön perustamisvaiheessa toimintaan käytetään MTK:n henkilöstöresursseja. Tarkoituksena on, että yhtiön kasvaessa se myös luo muutamia työpaikkoja Suomeen. 

Yhtiön rahoittaa toimintansa toimittajilta laskuttamiltaan markkinointikorvauksilla. Ruotsissa LRF Samköpin toiminta on ollut kannattavaa ja liikevaihto on kasvanut useana vuotena peräkkäin. LRF:n jäsenten saamia etuja Blomberg pitää merkittävinä.

"Suomessa ensimmäiset jäsenedut lanseerataan vuoden alussa ja seuraavat tulevat maaliskuussa. Toimittajat ovat ottaneet uuden mallin hyvin vastaan", Blomberg kertoo.

Pyykkösen mukaan osa MTK:n nykyisistä jäseneduista jää voimaan vanhojen sopimusten mukaisesti. Näin esimerkiksi Lähitapiolan tarjoamat vakuutusedut.

"Emme ole kuitenkaan jatkossa ylläpitämässä kahta erillistä jäsenetujärjestelmää. Uudistuksen myötä myös osa nykyisistä jäseneduista voi päättyä."

Yksittäisen jäsenen kannalta etujen käyttö säilyy ennallaan. Tuotteen myyjä tarkistaa henkilön jäsenyyden etua myöntäessään. Etuja voivat saada pääasiassa yrittäjäjäsenet, mutta joissakin tapauksissa myös henkilöjäsenet.

"Kaikki edut ovat tarjolla kaikille MTK:n ja SLC:n jäsenille. Uudistus nivoutuu myös MTK:n uuden jäsenportaalin käyttöönottoon", Pyykkönen muistuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsalaiset vähensivät lihan kulutusta yli neljä kiloa kahdessa vuodessa – tuottajat tyytyväisiä

"Kiitos, että välität itsestäsi", kampanjoivat työstään ylpeät ruotsalaiset viljelijät

Ruokinta kasvatti Ruotsin villisikakannan noin 220 000 villisian suuruiseksi