Politiikka

"Eläinten olot eivät parane tuomitsemalla" – Maitotilallinen keräsi vuorokaudessa yli tuhat nimeä, näin Jenni Haukio vastasi presidenttiparille laadittuun kirjeeseen

Eläinten olojen parantamisessa avainasemassa on parempi tuottajahinta, sanoo yli tuhat allekirjoitusta keränneen kirjeen presidenttiparille laatinut Johanna Niskanen.
Anne Anttila
Lapinlahtelaisella Johanna Niskasella on parsinavetta. ”Avain eläinten olojen parantamiseen on, että tuotteista saataisiin hinta, joilla investointeja tiloilla pystyttäisiin tekemään.”

Rouva Jenni Haukio piti Eläinsuojelugaalassa viime perjantaina laineita nostattaneen palkintopuheen. Hän nosti puheessaan esiin tuotantoeläinten kohtelun. ”Jos kulutus ehtyy, ehtyy myös tuotanto ennen pitkää”, Haukio sanoi kuluttajiin vedoten.

Kommentit herättivät keskustelua karjan parissa työskentelevien keskuudessa. Seminologi ja maidontuottaja Johanna Niskanen lähti purkamaan paperille itsensä ja kollegoidensa tuntoja.

”Asioita pitää sanoa ääneen. Aika pitkään on nieleskelty”, hän sanoo. ”Eihän se välttämättä ole hyvien tapojen mukaista sanoa suoraan vastaan. Korostan kuitenkin, ettemme ole ketään vastaan, vaan itsemme ja elinkeinomme puolesta.”

Niskanen laati kirjeen, jonka allekirjoitti sunnuntain aikana 1 128 ihmistä. ”Ruoka ei tule kaupasta, se tulee täältä maalta. Me ihmiset kasvatamme sen teille. Me ansaitsemme kunnioitusta ja hyväksyntää tekemästämme työstä eläinten parissa”, kirjeessä todetaan.

Maanantaina hän lähetti viestin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle.

Kasvintuotantoa Niskanen ei tuomitse tai halua osoittaa sormella kasvissyöjiä.

”Jokainen valitsee itselleen sopivan ruokavalion. Koko maailman ihmisten ruokkimista ei nykyhetkellä kuitenkaan pystytä pelkästään vegaanisella ruualla näkemykseni mukaan ratkaisemaan.”

Esimerkkinä hän nostaa karjanlannan merkityksen lannoitteena ja maanparannusaineena. ”Ei mineraalilannoitteita riitä. Se ei ole kestävää.”

Haukio tähdensi myöhemmin, ettei ole ehdottanut suomalaisen ruuan alasajoa.

”Päinvastoin – useasti kannustanut suosimaan kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa. Olen myös toivonut erilaisia mielipiteitä kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Sellaiseen ei kuulu toisen sanomisten vääristely”, Haukio tviittasi.

Haukio vastasi Niskasen ja muiden allekirjoittaneiden viestiin. Viesti on myöhemmin julkaistu esimerkiksi tuottajien Facebook-ryhmissä.

Hänen mukaansa kommentit oli irrotettu asiayhteydestään. Haukio piti tilannetta valitettavana.

Hän kertoi arvostavansa tuottajien tuotantoeläinten hyvinvoinnin eteen tekemää työtä.

Lemmikkieläinten jalostukseen ja pitoon liittyvistä asioista Haukio kirjoittaa olevansa Niskasen kanssa samaa mieltä ja ottaneensa monissa eri yhteyksissä kantaa niiden hyvinvoinnin puolesta.

"Mitä tulee puolisooni, tasavallan presidentti Sauli Niinistöön, hän on tuonut arvostavat näkemyksensä suomalaisten maataloustuottajien työstä lukuisia kertoja julkisuudessa esille, muun muassa Maaseudun Tulevaisuudelle antamissaan haastatteluissa."

Haukion huoli eläimistä saa Niskaselta ymmärrystä. ”Totta kai eläimet ansaitsevat hyvän elämän. Asioita pitää parantaa ja ne ovat parantuneetkin.”

Tällä hetkellä etenkin pienemmät tilat kamppailevat raskaasti kannattavuutensa kanssa, hän linjaa.

Niskasen kotitilalla on parsinavetta. ”Oltaisiin haluttu pihatto ja lehmille paremmat olot, mutta ei ole taloudellisia resursseja lähteä tekemään sellaista. Hirvittävän monella tilalla ei ole, sillä tulot ovat tipahtaneet.”

Niskasen edesmennyt appi muisteli taannoin aikaa, kun maitolitran tuottajahinnalla sai vielä litran bensaa. Jos sama pätisi edelleen, maidosta pitäisi saada moninkertainen hinta nykyiseen verrattuna.

”Nyt saadaan noin 35 senttiä.”

Lue lisää:

Jenni Haukio täsmentää eläinsuojelukommenttiaan Ilta-Sanomissa – Sovittelevampi sävy tuottajia kohtaan

Eläinsuojelugaalassa palkittu Jenni Haukio: Jos kulutus ehtyy, ehtyy myös tuotanto – MTK toivoo, että jo tehty työ eläinten hyvinvoinnin eteen huomattaisiin

Lue lisää

Vuoden lehtikuva oli huono valinta

Värejä, kimalletta ja kierrätyspukuja – myös Haukio pukeutui Linnassa jo aiemmin nähtyyn fuksianpunaiseen silkkiunelmaan

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Kiuruvesi-lehti: Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin Jenni Haukion eläinpuheen takia