Politiikka

Palomiesliitto ärähtää pelastuslaitosten säästösuunnitelmista: "Kuntapäättäjien pitää kantaa vastuunsa"

Useilla pelastuslaitoksilla on viime aikoina käynnistetty henkilöstöön kohdistuvia säästötoimia.
Pekka Fali
Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Lapissa on vireillä pelastustoimen henkilöstöön vaikuttavia rahoituksen leikkauksia.

Suomen Palomiesliitto huomauttaa, että pelastustoimen toimintavalmiutta ei saa vaarantaa säästötavoitteiden takia. Liitto muistuttaa kannanotossaan, että pelastushenkilöstöön kohdistuvat vähennykset vaikuttavat suoraan kansalaisten turvallisuuteen.

Useilla pelastuslaitoksilla on viime aikoina käynnistetty henkilöstöön kohdistuvia säästötoimia. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Lapissa on vireillä pelastustoimen henkilöstöön vaikuttavia rahoituksen leikkauksia. Säästösuunnitelmien taustalla ovat kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien käynnistämät yt-neuvottelut.

Säästöihin tähtäävien yt-neuvottelujen ja jo päätettyjen säästöjen piirissä on Palomiesliiton mukaan jo lähes 11 prosenttia pelastusalan ammattilaisista.

"Useilla alueilla pelastustoimessa työskennellään jo nyt resurssien äärirajoilla. Pelastajia ei ole yhtään ylimääräistä. Jos tästä vielä ruuvia tiukennetaan, vaikutukset näkyvät tavalla tai toisella kuntien asukkaiden arjessa", Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola sanoo tiedotteessa.

Tuoreen Palomiesliiton teettämän kansalaiskyselyn mukaan suomalaiset haluavat turvata pelastustoimen resurssit. Kun kansalaisilta kysyttiin, voidaanko pelastuslaitosten toimintavalmiutta madaltaa, jos kustannuksia saadaan näin pienennettyä, 81 prosenttia oli täysin tai jokseenkin eri mieltä. TNS Kantarin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 1 027 henkilöä.

Jaakkola korostaa, että kansalaisten tahtotila pelastustoimen suhteen on selkeä.

"Kansalaiset eivät halua säästöjä pelastustoimeen. Kuntapäättäjien pitää kantaa vastuunsa ja varmistaa, että oman alueen pelastustoimi tuottaa riittävää ja välitöntä apua hätätilanteissa", hän lisää.

Lue lisää

Video: Kaksi moottorikelkkailijaa jäi jumiin sohjoon Höytiäisen jäällä – pelastuslaitoksen hydrokopteri pelasti molemmat

Koneviesti: Akkukäyttöiset työkalut valtaavat alaa – niitä on nykyään käytössä myös pelastuslaitoksilla

Hirviporukka joutui veden varaan Liperissä – ripeästi toiminut metsästysseurueen jäsen pelasti toverinsa

Sukeltaja katosi Lopella Iso-Melkutin-järvellä – etsinnät käynnissä