LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

Postilakko maksaa PAU:lle 3 miljoonaa euroa viikossa

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat jumissa. Ammattiliitto PAU valmistautuu jo seuraavaan lakkovaroitukseen.
Jarkko Sirkiä
Postilakon vuoksi kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Lakko vaikuttaa myös Maaseudun Tulevaisuuden jakeluun.

"Postilakon haitat ovat merkittäviä. Lakko hidastaa päiväjakelua, mutta on alue- ja paikkakuntakohtaista, miten kattavasti henkilöstö lakkoon osallistuu."

Arvio on Postin poikkeustilanteiden johtajan Jarmo Ainasojan. Hän pyytää Postin asiakkailta malttia:

"Viivästyksiä lähetyksiin tulee varmasti", Ainasoja arvioi MT:lle.

Postia työehtosopimusneuvotteluissa edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan, Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja valtakunnansovittelijan johdolla käydyt neuvottelut torstaina päättyivät ilman ratkaisua.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalla ei ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä työehtokiistasta. Sovittelua jatketaan keskiviikkona 13.11.

PAU:n aiemman ilmoituksen mukaan 9 000 postilaista koskeva valtakunnallinen lakko alkaa maanantaina 11.11. kello 6.00 ja jatkuu sunnuntaihin 24.11. kello 24.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo MT:lle, että "viikonlopun varalle ei ole sovittu neuvotteluja, ei epävirallisiakaan".

Ammattiliiton hallitus kokoontuu perjantaina, jolloin se tehnee päätöksen seuraavan lakkovaroituksen jättämisestä. Lakkovaroitus tulee antaa kahta viikkoa ennen työtaistelua.

Sekä Postin Ainasoja, että Postin henkilöstöä edustava PAU toivovat lakon jäävän mahdollisimman lyhyeksi.

Neuvottelut ovat kuitenkin aivan jumissa. Lähestymistä osapuolten kesken ei Niemisen mukaan ole tapahtunut. Työriita seisoo alkuasetelmissaan:

"Posti ja Palta eivät ole tuoneet pöytään niitä kipeimpiä asioita, joissa he haluavat muutoksia, vaan kokonaisesitys tarkoittaisi koko työehtosopimuksen repimistä. Emme me voi ryhtyä laskemaan ihmisten palkkoja ja pidentää korvauksetta työaikoja", Nieminen perustelee.

"Olemme pettyneitä, ettei useita viikkoja kestäneen sovittelun aikana saatu aikaan ratkaisua kiistaan. PAU kieltäytyy käytännössä sopimassa mistään muutoksista, ja siksi olemme edelleen lähtöruudussa, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto totesi tiedotteessa.

Posti haluaa joustavampia ja kustannuksiltaan halvempia työehtoja, jotka Teollisuusliiton ja Medialiiton välinen työehtosopimus toisi.

Lakko vaikuttaa Postin kulkuun koko maassa. Poikkeustilanteista vastaava Ainasoja arvelee, että lakkorintama ei ole rikkumaton.

"Ikinä aiemminkaan se ei ole ollut", Ainasoja vertaa vuoden 2015 postilakkoon.

Edellisessä työtaistelussa lakko oli alueittain kiertävä, nyt valtakunnallinen. Postin henkilöstöstä kymmenen prosenttia on ollut vuokratyövoimaa. Posti ei Ainasojan mukaan ole lisännyt ilmoitetusta vuokratyövoimaa valmistautuakseen lakkoon.

PAU:n Heidi Nieminen kertoo kuulleensa kentältä kaikkea muuta:

"Posti pyrkii kaikin keinoin haalimaan vuokratyövoimaa lakon rikkojiksi. Kuulin postilaisilta, että Vantaan logistiikkakeskukseen on perjantaina tulossa suuri joukko virolaisia, ja Posti haki sisältä englanninkielen taitoisia opastamaan näille pakettilajittelua."

Nieminen muistuttaa, että lakon rikkominen vuokratyövoimalla on vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

PAU:n Niemisen mukaan lakko on nyt valtakunnallinen, sillä sitä on vaikeampi murtaa kuin alueellista. Postilaisten järjestäytymisaste on noin 90 ja työtaistelu koskee liiton jäseniä.

Kaksiviikkoinen lakko tekee syvän loven PAU:n lakkokassaan: lakkoavustus on bruttona 67 euroa ja nettona 51 euroa päivältä. 9 000 postilaisen osalta lakko maksaa liitolle runsaat kolme miljoonaa euroa viikossa.

"Lakkokassa ei mene kuivaksi", Nieminen vakuuttaa.

Kenenkään kannalta työtaistelu ja sen pitkittyminen ei ole toivottavaa. Heidi Nieminen vakuutta PAU:n olevan pahoillaan asiakkaiden kannalta. Postin Ainasoja sanoo tiedotteessa Postin olevan pahoillaan "PAU:n aiheuttamasta epävarmuudesta ja häiriöstä".

"Arviot vaikutuksista täsmentyvät ja tiedotamme jakelutilanteesta kahdesti päivässä verkkosivullamme. Teemme kaikkemme, jotta lakon vaikutukset jäisivät mahdollisimman vähäisiksi."

Taloudellisia vaikutuksia Postille Ainasoja ei osannut vielä arvioida.

Postin mukaan sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet esimerkiksi kaupoissa toimivat normaalisti. Lähetyksen voi jättää ja paketin hakea saapumisilmoituksella lakonkin aikana. Myös kirjelaatikot tyhjennetään. Varminta Aiunasojan mukaan on jättää lähetys kuitenkin myymälän Postiin.

Postin varastopalvelut toimivat työtaisteluista huolimatta normaalisti ja rahtipalveluissa ei ole odotettavissa merkittävää viivettä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP:n ongelmat käyvät kaikille kalliiksi

Postilakko jatkuu, 700 pakettilajittelijaa koskevaa riitaa ratkaisemaan nimettiin selvitysryhmä – Rinne: työehdot turvataan

EK:n Lundmark: työtaistelut täysin ylimitoitettuja – "Aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle"