Politiikka

Kirkkohallituksen johtaja pitää koulujen joulujuhlakirkkojen kieltoa kurjana – "Tavoite ei ole pakottaa ketään kirkkoon"

Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtajan Petri Määtän mukaan aloite uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä tulee aina koululta.
Markku Vuorikari
Kirkko tekee mielellään yhteistyötä koulujen kanssa.

Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja pitää ikävänä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöstä, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista.

"Onhan se kurja tilanne, jos ei ole mahdollista toteuttaa joulukirkkoa, vaikka koulu ja lasten vanhemmat haluaisivat ylläpitää perinnettä", johtaja Petri Määttä sanoo.

Määtän mukaan aloite uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisessä on aina koululla ja osallistuminen niihin edellyttää oppilaiden huoltajien suostumusta.

"Kirkon tavoite ei missään nimessä ole pakottaa ketään kirkkoon. Teemme mielellämme yhteistyötä yhdessä sovittujen toimintamallien pohjalta, mutta koulu tekee päätökset", hän korostaa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen ratkaisun mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä saa järjestää kirkossa, vaikka halukkaille olisi tarjolla vaihtoehtoinen tilaisuus.

Ratkaisu liittyi kanteluun kouvolalaisen koulun joulujuhlakäytännöstä. Kaupunki pohtii parhaillaan miten se reagoi päätökseen.

Lue lisää aiheesta:

Koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista – eduskunnan apulaisoikeusasiamies tyrmäsi kouvolalaiskoulun käytännön

Päivi Räsänen: "Oikeusasiamies ei voi kävellä perustuslakivaliokunnan yli" – moittii linjausta, jonka mukaan koulun joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa

Koulun päättäjäisjuhlan pitokielto kirkossa tyrmistyttää – Kulmuni: "Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat juhlat on voitava pitää tulevaisuudessakin"

Lue lisää

MT pyysi uskovaista ja ateistia keskustelemaan kirkon roolista kouluissa – "kevätkirkkoa ei tarvitsisi järjestää koronakriisin jälkeenkään"

Jokioisten seurakunta keksi ratkaisun talviriparin käyneille: kaksitoista konfirmaatiota putkeen

Arkkipiispa Lännen Mediassa Räsäsen esitutkinnoista: Kyse siitä, milloin uskonnonvapauden nimissä käytetystä kielestä tulee loukkaavaa

Kristillisten Päivi Räsänen: "On epätodellinen kokemus joutua poliisikuulusteluun Raamatun opetusten vuoksi maassa, jolla on pitkät juuret sanan- ja uskonnonvapaudessa"