Tutkimus: Sanomisen sääntelyä ei saa lisätä, mutta rikoslaissa säilytettävä kiihottaminen kansanryhmää vastaan - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Tutkimus: Sanomisen sääntelyä ei saa lisätä, mutta rikoslaissa säilytettävä kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Vajaa kolmannes olisi halukas kaventamaan sananvapautta.
LEHTIKUVA/ONNI OJALA
Helsingin poliisin vihapuheryhmän poliisi työssään.

Yli 60 prosenttia suomalaisista ei halua yhteiskunnan sääntelevän ja valvovan ihmisten sanomisia nykyistä tiukemmin, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta. Vajaa kolmannes olisi halukas kaventamaan sananvapautta.

Tutkimus osoittaa puoluekannan olevan yhteydessä haluun suitsia ihmisten mahdollisuuksia ilmaista mielipiteitään julkisuudessa. Keskimäärää enemmän ehdotus saa tukea SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajilta. Selvä enemmistö perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajista tyrmää ehdotuksen sananvapauden nykyistä tiukemmasta sääntelystä.

Lähes 70 prosenttia suomalaisista tyrmää väittämän, että rikoslaista poistettaisiin kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Vain perussuomalaisten kannattajien enemmistö kannattaa poistamista.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS syyskuun alussa. Haastatteluun vastasi lähes 1 130 ihmistä.

Lue lisää

Suomi jatkaa lehdistönvapauden kärkisijoilla – kokonaisuutena suunta heikompaan ja poikkeusolot vaikeuttavat toimittajien mahdollisuuksia tehdä työtään

Päätoimittajat vetoavat: Median toimintaedellytykset turvattava koronakriisin aikana

Mäenpää-tapauksen puinti jatkuu perustuslakivaliokunnassa – Puheenjohtaja: Veikkaan, että tänään ei tule valmista

Kristillisten Päivi Räsänen: "On epätodellinen kokemus joutua poliisikuulusteluun Raamatun opetusten vuoksi maassa, jolla on pitkät juuret sanan- ja uskonnonvapaudessa"