Politiikka

Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden neuvottelut päättyivät tuloksettomina

"Jäsenmaksuperintä on sellainen asia, josta emme neuvottele", Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho sanoo.
Stiina Hovi
Kuvituskuva.

Teollisuusliitto kertoo lopettaneensa kemian sektoriaan koskevat työehtosopimusneuvottelut Kemianteollisuuden kanssa.

Syyksi liitto kertoo työnantajapuolen menettelyn neuvotteluissa. Sen mukaan Kemianteollisuus on esittänyt muun muassa jäsenmaksuperinnän vaiheittaista lopettamista.

"Teollisuusliiton neuvottelijat eivät palaa neuvottelupöytään ennen kuin kyseinen esitys on vedetty pois", tiedotteessa kerrotaan.

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina laajentavansa jo voimassa olevaa teknologiasektorinsa ylityökieltoa. Tämä painostustoimi koskettaa yli sataa tuhatta työntekijää.

"Esitys jäsenmaksuperinnän vaiheittaisesta päättymisestä viittaa työnantajapuolen pitkän tähtäyksen pyrkimykseen romuttaa sopimiseen ja neuvottelemiseen perustuva työmarkkinajärjestelmämme. Jäsenmaksuperintä on kuitenkin sellainen asia, josta emme neuvottele", Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho sanoo tiedotteessa.

Laiho korostaa, että Teollisuusliitolla on valmius ja halu yhteistyössä työnantajaliittojen kanssa edelleen kehittää työehtosopimuksia ja niihin perustuvaa molempia osapuolia hyödyttävää ja keskinäiselle luottamukselle rakentuvaa paikallista sopimista työpaikoilla.

"Neuvottelujärjestelmän toimivuus edellyttää kuitenkin osapuolten tasavertaista neuvotteluasemaa kaikissa neuvottelupöydissä. Tämä tarkoittaa sekä työnantajien että työntekijöiden korkeaa järjestäytymisastetta ja sitä tukevia toimintamalleja", Laiho korostaa.

Lue lisää

Teknologia-alan suurjärjestöt sopivat lyhennetystä lomautusmenettelystä: Kahden viikon sijaan riittää viiden päivän ilmoitusaika

Sovintoehdotus hyväksytty – sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy

Sahojen työtaistelutoimet yritetään saada päätökseen – mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan annettu sovintoesitys

Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden työriidassa ei vieläkään sopua