Politiikka

Puolet suomalaisista kannattaa oikeutta estää omien verotietojen luovutus medialle – pienituloiset innokkaimpia kieltämään verotietojensa julkaisun

Omien verotietojen julkisuus saa eniten kannatusta 50 000–85 000 euroa ansaitsevien suomalaisten joukossa.
Jukka Pasonen

Tasan puolet suomalaisista kannattaa Verohallinnon linjausta, jonka mukaan omien verotietojen julkaisemisen voi kieltää listalla, jonka Verohallinto toimittaa tiedotusvälineille. Runsas kolmannes kansasta taas haluaa pitää kaikki verotiedot avoimina medialle.

Vähemmän tienaavat ovat useammin sitä mieltä, että heillä tulisi olla oikeus kieltää omien verotietojen luovuttaminen tiedotusvälineille. Tulos käy ilmi MT:n marraskuun alussa teettämästä kyselystä.

Hieman yli puolet alle 35 000 euroa tienaavista tukee Verohallinnon päätöstä, jonka mukaan suomalaisilla on oikeus kieltää omien verotietojen julkistaminen verottajan medialle toimittamalla listalla.

Enemmän tienaavat sen sijaan suhtautuvat kriittisemmin oikeuteen salata omat verotiedot tiedotusvälineille toimitetuilta listoilta. Verotietojen julkisuus saa eniten kannatusta 50 000–85 000 euroa ansaitsevien suomalaisten joukossa. He ovat ainoa ryhmä, jossa omien verotietojen luovutus medialle saa enemmän kannatusta, kuin mahdollisuus kieltää luovutus.

Oikeuskansleri ilmoitti viime torstaina, ettei hän tutki Verohallinnon menettelyä salata osa toimittajille toimitetuista verotiedoista. Oikeuskansleri kertoi, että Verohallinnolta voi pyytää valituskelpoisen päätöksen, jos journalistiseen tarkoitukseen toimitetut tiedot eivät ole riittäviä. Tämän jälkeen asiaan voi hakea muutosta hallinto-oikeudesta.

Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset pystyivät tänä vuonna ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla. Muutoksen takana on EU:n yleinen tietosuoja-asetus, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa henkilötietojen suojaa.

Verohallinto teki linjauksen verotietojen luovutuksesta syyskuussa, kun yksittäinen asiakas pyysi, että hänen nimensä poistetaan medialle suoraan luovutettavasta suurituloisten listasta. Verotoimistossa voi edelleen tutkia kenen tahansa verotietoja, mutta siihen tarvitaan henkilön nimi ja syntymävuosi.

Naiset ovat selvästi miehiä valmiimpia kieltämään omien verotietojensa luovutuksen medialle. Myös nuoret haluavat vanhempia ikäluokkia useammin pitää omat vero- ja tulotiedot median ulottumattomissa.

Yli 64-vuotiaat ovat ainoa ikäryhmä, jossa on enemmän niitä jotka eivät hyväksy verottajan linjausta, kuin niitä jotka pitävät sitä oikeana.

Puolueiden äänestäjistä verotietojen luovutusta medialle kannattavat eniten SDP:n kannattajat. Tiukimmin omien tulotietojen luovutusta vastustavat kokoomuksen, perussuomalaisten ja RKP:n äänestäjät.

Tutkimuksen toteutti MT: tilauksesta Kantar TNS Agri. Tutkimuksessa haastateltiin marraskuun alussa 1 043 suomalaista. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää