Sari Essayah: Rikostutkinta Päivi Räsäsen pamfletista tyrmistyttää – "Perustelu tarkoittaa, että kaikki tähän aikaan soveltumaton materiaali netissä, kirjastoissa ja kirpputoreilla on tuhottava" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Sari Essayah: Rikostutkinta Päivi Räsäsen pamfletista tyrmistyttää – "Perustelu tarkoittaa, että kaikki tähän aikaan soveltumaton materiaali netissä, kirjastoissa ja kirpputoreilla on tuhottava"

Pamfletissa kuvaillaan homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö". Se on yhä saatavilla Luther-säätiön sivuilla.
Rami Marjamäki
Päivi Räsäsen epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ottaa kolumnissaan kantaa puoluetoveriinsa Päivi Räsäseen kohdistuvaan rikostutkintaan. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi esitutkinnan aloitettavaksi Päivi Räsäsen pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”, jonka Suomen Luther-säätiö julkaisi vuonna 2004.

Toiviainen on arvioinut pamfletin homoseksuaaleja halventavaksi. Vaikka kansanryhmää vastaan kiihottaminen lisättiin rikoslakiin vasta vuonna 2011, Toiviainen päätti soveltaa sitä Räsäsen tapaukseen, koska pamfletti on yhä vapaasti ladattavissa Luther-säätiön sivuilla.

Pamfletissa kuvaillaan homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö".

"Valtakunnansyyttäjän kanta on monella tavalla erikoinen ja hyvin perustavanlaatuinen menneiden, nykyisten ja tulevien oikeuskäytänteiden näkökulmasta", Essayah kirjoittaa.

"Ensimmäiseksi ristiriitaisuuteen epäillyn rikoksen ja tapauksen aikajänteen välillä kiinnitti huomiota Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskusta johtava professori Markku Jokisipilä."

Jokisipilän Facebook-päivityksessä aiheesta kirjoitettiin seuraavasti:

”Tutkinnan kohteena on vuonna 2004 julkaistu kirjoitus ja epäilynä kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Kansanryhmää vastaan kiihottaminen [nykymuodossaan] kuitenkin lisättiin rikoslakiin vasta vuonna 2011. Tätä ennen voimassa ollut asetus puhui ’kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamisesta’, mistä nyt ei taida voida katsoa olevan kyse. Taannehtivan lainsäädännön kielto on keskeinen osa laillisuusperiaatetta."

Jokisipilä jatkaa seuraavassa päivityksessään kysymyksellä: "Onko ladattavaan tiedostoon nettisivuilla johtava linkki rikoslain tarkoittamaa 'yleisön saataville asettamista', 'muutoin yleisön keskuuteen levittämistä' tai 'yleisön saatavilla pitämistä'? Jos on, mitä tehdään sille kaikelle verkkosisällölle, jossa on nykylakien vastaista sisältöä, mutta joka julkaisuaikanaan ei ollut rikollista?"

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen perustelee tutkintaa juuri tällä. ”Jos joukkotiedotusvälineiden avulla julkaistussa viestissä epäillään olevan kansanryhmää vastaan kiihottamisen kaltaisia asioita, rikoksen tekoaika käsittää niin pitkän ajan kuin julkaisu on yleisön saatavilla ja levitettävissä.”

Essayahin mukaan perustelu on ristiriitainen ja outo.

"Tämähän tarkoittaa sitä, että kaikki se materiaali, mitä netissä, kirjastoissa, kirja­kaupoissa, antikvariaateissa, kirpputoreilla ynnä muualla on ja joka ei sovellu tähän aikaan, on tuhottava. Muutoin syyllistytään rikokseen!"

"Tämä uusi määrittely rikoksen tekoajasta johtaisi massiiviseen jälkisensuuriin. Konservatiivi- blogissa puoluesihteeri Asmo Maanselkä vertaakin osuvasti valtakunnansyyttäjän linjausta kolmannen valtakunnan kirja­rovioihin ja epäilee, että aika monta hyllymetriä poltettavaa löytyy."

Lue koko Sari Essayahin kolumni: Päivittelyä kerrakseen

Lue lisää

"Nyt potkitaan kuollutta hevosta" – Patsaskohut johtuvat osittain koronasta ja yleismaailmallisesta tympääntymisestä, historiaa tutkineet sanovat

Hei, me muutetaan historia!

Päivi Räsänen antaa tukensa kenttäpiispan blogitekstille – "Särkiön analyysi syntyvyyden vähenemisen yhteydestä avioliiton asemaan, seksuaalietiikan romahdukseen ja sukupuolihämmennykseen on osuva"

Kriisistä uuteen todellisuuteen