Venäjän tuottajat vierailivat MTK:ssa – "Oletteko saaneet EU:sta muuta kuin päänsärkyä?" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Venäjän tuottajat vierailivat MTK:ssa – "Oletteko saaneet EU:sta muuta kuin päänsärkyä?"

Marttila: "Toivottavasti Venäjällä realismi säilyy keskustelussa paremmin kuin Suomessa, missä maatalous on joutunut ilmastomuutoksen syntipukiksi."
Juho Leskinen
Vasemmalta tulkki Ljudmila Vorozhbitova, Pietarin alueen fermeriyhdistyksen puheenjohtaja Alexandr Bykov, hunajantuottaja Mihail Kuzmin ja hänen vaimonsa kampaaja Marina Segodina, hunajantuottaja Marina Alva, hunajantuottaja Anna Barinova sekä maaseutumatkailuyrittäjä Genadyi Natekin.

"Toivottavasti Venäjällä keskustelussa säilyy realismi ja ymmärretään, että ilman maataloutta ei ole myöskään elämää. Ihmisen pitää syödä – mielellään joka päivä – ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen siten, että lopetetaan maatalous, on täysin mahdotonta."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila evästi tällaisin sanoin MTK:n ja Osuustoimintakeskus Pellervon vieraina keskiviikkona käyneitä Venäjän maatalouden ja osuustoiminnan edustajia.

Marttilan mukaan Suomessa maataloudesta puhuvat ihmiset, jotka eivät siitä mitään ymmärrä.

"Ilmastonmuutos puhuttaa paljon ja viljelijöitä on meillä kovin syyllistetty siitä. MTK:n tehtävä on puolustaa jäseniään ja viestiä koko yhteiskunnalle, että maanviljelijät eivät ole ongelma, vaan ratkaisu."

Hän uskoo kuitenkin, että viljelijät ja metsänomistajat selviävät lopulta voittajina.

Metsä on se, joka erottaa Marttilan mukaan eniten suomalaisia ja venäläisiä viljelijöitä.

"Metsät ovat monessa tilanteessa viljelijälle kuin pankki, josta voidaan hakkuilla saada rahaa investointeihin. Ehkäpä Venäjälläkin viljelijät voivat jonakin päivänä omistaa maata?"

Venäjän tuottajajärjestö Akkorin jäsenen, Pietarin tuottaja- eli fermeriyhdistyksen puheenjohtaja Aleksandr Bykov ojensi Marttilalle 15 vuotta vanhan dagestanilaisen konjakkipullon symboloimaan pitkää suhdetta. Tuottaja- ja osuuskuntaväen yhteistyö on pyörinyt nyt kymmenen vuotta, ja Marttilakin toivoi sille jatkoa ja pitkää ikää.

Venäläisiä kiinnosti, mitä hyötyä EU:sta on Suomelle ollut.

"Onko se tuonut vapautta, pääsyn markkinoille, mitä? Olen ymmärtänyt, että se on aiheuttanut teille enemmänkin päänsärkyä", Bykov kyseli.

Marttilan lähdettyä seminaarista muihin tehtäviin johtaja Simo Tiainen vastasi, että viljelijät tosiaan vastustivat EU-jäsenyyttä.

"Teimme kaikkemme, että jäseniksi ei olisi menty. Mutta kun mentiin, olemme toimineet rakentavasti ja pyrkineet vaikuttamaan politiikkaan Brysselissä."

Tiainen korosti EU-politiikan epävarmuutta ja samalla etujärjestön ja sen lehden läsnäolon tärkeyttä Brysselissä.

Tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen kertoi, että maatilojen lukumäärä on puolittunut 50 000:een, viljelyala säilynyt mutta keskipinta-ala kolminkertaistunut ja viljelijöiden keski-ikä noussut viidellä vuodella 51 vuoteen.

Lappalaisen esiteltyä tukipolitiikkaa hunajantuottaja Marina Segodina kysyi, kuinka tukia valvotaan ja saako MTK olla mukana niissä.

Lappalainen vastasi, että jokaista tukilajia valvotaan noin viiden prosentin otannalla ja että MTK ei ole mukana valvonnoissa, vaan pyrkii vaikuttamaan tukipolitiikkaan.

"Eikö se ole kauhean byrokraattista? Ja entä miten Brexitissä käy?"

Tiainen vastasi, että jos Britannia laittaisi tuonnille Irlannista tullit, vaikutukset Suomeen ovat välillisiä mutta selviä.

"Laineet lyövät muutamassa viikossa tänne Suomeen. Asiaan pitää varautua, mutta se ei ole meidän käsissämme."

Lue lisää

Puolet viljelijöistä tyytyväisiä MTK:n edunvalvontaan koronakriisissä – "Hajautettu yhteiskuntarakenne on osoittanut vahvuutensa, mutta yksikään puolue ei nosta sitä esille, ei edes keskusta"

Snellmanin sikasopimuskohu nostatti keskustelua myös MTK:n johtokunnassa – Marttila: "Maatalousyrittäjien ja teollisuuden väliset sopimusrakenteet epätasapainossa"

Afrikka ansaitsisi yhteisen maatalouspolitiikan

PTT:n toimitusjohtaja vaihtuu, Iiro Jussila jättää tutkimuslaitoksen