Komissiolta oikeustoimia Britannialle – Maa ei ole nimittänyt EU-komissaariaan brexitin takia - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Komissiolta oikeustoimia Britannialle – Maa ei ole nimittänyt EU-komissaariaan brexitin takia

Komissio voisi viedä asian EU-tuomioistuimeen, jos Britannia kieltäytyy nimittämästä komissaaria.
Juho Leskinen
Komissio on aloittanut lupamenettelyn Britannialle.

EU-komissio kertoo aloittavansa oikeustoimet Britanniaa vastaan, koska maa ei ole nimittänyt tulevaa komissaaria eikä siten noudata jäsenyysvelvoitteitaan.

Britannialla pitäisi olla lakien mukaan komissaari niin kauan kuin se on Euroopan unionin jäsen.

Komissio vaatii maalta vastausta ensi viikon perjantaihin mennessä siitä, miten Britannia aikoo menetellä. Britannia on aiemmin kertonut, ettei aio asettaa komissaariaan ennen joulukuun vaaleja.

Britannia ei ollut aikeissa nimittää komissaariaan, koska sen tarkoitus oli erota unionista kuluvana vuonna. Seuraavan kerran Britannian EU-ero on katkolla tammikuun lopulla.

Muut komissaarinimitykset ovat kuitenkin edenneet. Euroopan parlamentti antoi loppuviikosta hyväksyntänsä sisämarkkinakomissaarille Thierry Bretonille Ranskasta ja liikennekomissaarille Adina-Ioana Valeanille Romaniasta.

Unkarin uusi laajentumisesta vastaava ehdokas Oliver Varhelyi ei sen sijaan läpäissyt vielä valiokunnan kuulemista. Hänen täytyy vastata lisäkysymyksiin.

Uuden komission, jota johtaa saksalainen Ursula von der Leyen, oli tarkoitus aloittaa työnsä jo kaksi viikkoa sitten, mutta uusi aloituspäivämäärä siintää todennäköisesti joulukuun alussa.

Tätä ennen europarlamentin meppien tulee hyväksyä von der Leyenin komissio täysistuntoäänestyksessään.

Lue lisää

Komissio esittää EU:lle 750 miljardin rahastoa koronakriisistä toipumiseen

Komissio suunnittelee suojelevansa Euroopan vanhat metsät ja kaikkiaan kolmanneksen EU:n maa-alasta – "Ympäristöpolitiikkaan tarvitaan realismia"

Globaalisti yhdessä koronavirusta taltuttamaan

Euroopan komissio: koronavirustoimista luopuminen on tehtävä asteittain ja rajoitukset purettava vain tietyin ehdoin