Hampurissa 4 000:n traktorin marssi – "Tuotamme ruokaa ihmisille ja silti meitä syyllistetään ympäristön pilaamisesta ja eläinten huonosta kohtelusta" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Hampurissa 4 000:n traktorin marssi – "Tuotamme ruokaa ihmisille ja silti meitä syyllistetään ympäristön pilaamisesta ja eläinten huonosta kohtelusta"

Saksan viljelijät osoittivat mieltään Hampurissa saadakseen arvostusta ja ymmärrystä.
Markku Pulkkinen
Oikeita traktoreita ei saanut tuoda Hampurin keskustaan asti, joten viljelijät toivat torille ison kasan polkutraktoreita. Keskustan laitamilla oli 4 000 traktoria.

Viime viikon torstaina Hampurissa mieltään osoittaneet 5 000 viljelijää toivoivat kuluttajilta ja poliitikoilta parempaa ymmärrystä maataloutta kohtaan. Ruokaa ei voi mielenosoittajien mukaan tuottaa nykyhinnoilla, jos toimintaan tulee koko ajan lisää rajoituksia.

Maatalousalaa opiskelevat ja samalla maitotilalla parhaillaan työskentelevät Tabea Bielefeld (21), Tim Bielefeld (18) ja Kirberley Kriebel (22) tulivat mielenosoitukseen reilun 200 kilometrin päästä Osnabrückistä.

"Haluamme kuluttajien arvostavan maanviljelijöiden työtä. Me tuotamme ruokaa ihmisille ja silti meitä syyllistetään ympäristön pilaamisesta ja eläinten huonosta kohtelusta. Maataloudesta puhuvat ja päättävät usein ne ihmiset, jotka eivät tiedä maataloudesta mitään", Tabea Bielefeld harmittelee.

"Olemme nuoria ja meillä kaikilla on kotona isot maitotilat. Haluaisimme työskennellä maataloudessa koko ikämme, emmekä siksi pidä hallituksen päätöksistä asettaa uusia rajoituksia viljelyyn ja eläinten hoitamiseen. Ne tekevät tulevaisuudestamme epävarman."

Saksan hallitus on jo aikaisemmin asettanut maitotiloille uusia, pakottavia ympäristösäännöksiä. Lantaa ja säilörehua saa jatkossa varastoida vain kiinteäpohjaisilla alustoilla, joista nesteet otetaan talteen.

Mielenosoitus oli suunnattu erityisesti hallituksen valmistelemaa maatalousreformia vastaan, jossa muun muassa rajoitetaan rikkakasvien ja tuholaisten torjunta-aineiden käyttöä. Viljelijät muistuttivat, että käyttörajoitukset alentavat satoa ja siksi maataloustuotteista pitäisi maksaa nykyistä parempaa hintaa.

Kylteissä kerrottiin, että eläimistä pidetään luonnollisesti hyvää huolta, mutta sitäkään ei voi tehdä ilmaiseksi. Osa viljelijöistä arveli, että maaseudulla viihtyvät kohta enää sudet.

Saksan hallitus haluaa suojella hyönteisiä ja siksi pestisidien käyttöä aiotaan rajoittaa. Glyfosaatin käyttöä rajoitetaan Saksassa jo nyt ja kahden vuoden päästä käyttö kielletään kokonaan.

Viljelijöiden edustajat kertoivat rajoitusten pienentävän maatalouden tuottoa 300 eurolla hehtaarilta. Viljelijät kertovat protestoivansa myös Euroopan unionin Etelä-Amerikan maiden kanssa sopimaa Mercosur-kauppasopimusta vastaan.

Lyypekistä mielenosoitukseen saapuneen Torsten Koopin mielestä suurin ongelma on, että poliittiset päättäjät eivät ymmärrä maatalouden merkitystä. Hänen mielestään mielenosoituksen aikana Hannoverissa käynnissä olleet Agritechnika-messut osoittavat, kuinka suuri merkitys maataloudella ja maatalouskoneteollisuudella on Saksalle ja sen taloudelle.

"Päättäjät eivät kuuntele eivätkä ymmärrä meitä. Maataloustuotteiden hinnat laskevat, mutta kustannukset nousevat. Meillä ei riitä raha elämiseemme. Kuluttajat käyttävät koko ajan enemmän rahaa asumiseen, liikkumiseen ja muihin asioihin, mutta ruoan pitäisi olla halpaa", Koop kritisoi.

200 hehtaarin kasvinviljelytilaa viljelevän Koop’in mielestä sääntelyä on aivan liikaa niin Euroopan unionin kuin Saksan valtionkin taholta.

Yhden robotin maitotilaa lähellä Hampuria pitävä Maik Hornholdt harmittelee typpilannoitusrajoitusten kiristymistä. Se tuo paljon lisää kustannuksia maidontuotantoon alueella, jossa peltohehtaari maksaa jo entuudestaankin 35 000–40 000 euroa.

Hampurin mielenosoitus syntyi spontaanisti muutaman pohjoissaksalaisen viljelijän syyskuussa Facebookissa käynnistämästä kampanjasta, jonka nimenä on ”Maa yhdistää – kutsumme kaikki samaan pöytään”. Liike haluaa viljelijöitä kuunneltavan paremmin ennen kuin maataloutta koskevia päätöksiä tehdään. Viljelijöiden etujärjestöt eivät olleet mukana viimeviikkoisen eivätkä myöskään lokakuussa järjestetyn pienemmän mielenosoituksen järjestelyissä.

Mielenilmaus kesti Hampurin keskustan Gänsemarkt-aukiolla kaksi tuntia ja sujui hyvin rauhallisesti. Viljelijät jakoivat kaupunkilaisille saksalaisia omenoita. Kärhämää ei syntynyt myöskään torin kulmalle ilmestyneiden Greenpeacen edustajien kanssa, jotka vaativat eläimille parempaa kohtelua.

Markku Pulkkinen
Maatalousalaa opiskelevat Tim Bielefeld, Kirberley Kriebel ja Tabea Bielefeld toivovat, että he voisivat harjoittaa maataloutta kotitiloillaan tulevaisuudessakin. Maanviljelijöiden syyllistäminen tuntuu heistä pahalta.
Lue lisää

Yhdysvalloissa kymmenet kaupungit turvautuvat ulkonaliikkumiskieltoon mellakoiden takia

Mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneet mellakat levisivät ympäri Yhdysvaltoja

Mediat: Ilmastoaktivistit valtasivat Uniperin hiilivoimalan

Eläinaktivistien mielenilmaus HKScanin Forssan teurastamolla ei mennyt aivan putkeen – humalaiset vastamielenosoittajat grillasivat makkaraa ja hurrasivat eläinkuljetuksille