Politiikka

Lintilä vaihtoehtobudjeteista: Menolisäysten rahoitus perustuu epätarkkoihin laskelmiin

Hallitus esittää 200 miljoonan veronkevennystä pieni- ja keskituloisille.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) eduskunnan täysistunnossa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) moittii opposition vaihtoehtobudjetteja siitä, että menolisäyksiä rahoitetaan epätarkoilla laskelmilla.

"Toivoisin realismia valmisteluun ja niistä käytävään toivottavasti erittäin vilkkaaseen keskusteluun täällä salissa tänään", hän sanoi.

Eduskunnassa alkoi iltapäivällä keskustelu opposition vaihtoehtobudjeteista. Esimerkiksi kokoomusta Lintilä kritisoi miljardiluokan veronkevennyksistä.

"Toistuvat miljardiluokan kaikille tuloluokille kohdistetut veroalennukset ovat julkisen talouden kestävyyden kannalta vastuuttomia."

Hallitus esittää 200 miljoonan veronkevennystä pieni- ja keskituloisille.

Lintilä kiittelee kokoomusta työllisyyteen liittyvistä esityksistä, muun muassa siitä, että kokoomus kannattaa budjetissaan paikallisen sopimisen edistämistä ja työperäisen maahanmuuton edistämistä hallituksen tapaan.

Perussuomalaisia hän moittii alakanttiin arvioidusta alijäämästä. Jos valtion ensi vuoden budjetti tehtäisiin perussuomalaisten ehdottamalla tavalla, valtio ottaisi puolueen mukaan vajaat 200 miljoonaa euroa vähemmän velkaa kuin hallitus esittää.

"Todellinen luku on jotain muuta", Lintilä sanoo.

Kristillisdemokraattien esitykset lapsiperheiden ja vanhusten hyväksi saavat Lintilältä kehuja. Merkittävänä rahoituskeinona puolueella on asumistuen uudistaminen.

"Vaikka asumistukijärjestelmään liittyy kiistämättä ongelmia, kristillisdemokraattien ensi vuodelle ehdottama 300 miljoonan euron säästöjen hankkiminen sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla on kuitenkin vaikea toteuttaa. Käytännössä pienituloisten käteen jäävästä tulosta leikattaisiin."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission puheenjohtaja Suomen esittämistä "vakavista leikkauksista" EU:n budjettiin: "Olen huolestunut"

Kulmunin kuiskaus kaatoi Rinteen

Keskusta ei haluaisi kaataa hallitusta mutta ei luota Rinteeseen – vaihtoehtona on äänestää huomenna tyhjää, jolloin hallitus saisi luottamuksen