Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta

Anteeksipyyntö koskee Peteliuksen 1980- ja 1990-luvulla tekemiä tv-sketsejä.
Petelius on tiedotteen mukaan pyytänyt anteeksi "sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut". LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius esittää julkisen anteeksipyynnön kaikille saamelaisille.

Vihreiden tiedotteen mukaan anteeksipyyntö koskee Peteliuksen 1980- ja 1990-luvulla tekemiä tv-sarjoja, joissa saamelaisia on kuvattu syrjivällä ja vääristelevällä tavalla.

"Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä", Petelius sanoo.

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita, eikä hän tänä päivänä allekirjoita niitä. Tiedotteen mukaan sketseillä pyrittiin aikanaan "parodioimaan valtaväestön ennakkoluuloja, mutta tässä ajassa Petelius ymmärtää, kuinka syrjiviä ne ovat".

Petelius toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää tietoisesti esitettäisi.

Petelius ja Aake Kalliala tekivät sketsihuumoria saamelaisista Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sketsisarjoissa.

Ohjelmien sisältöä on yhä katsottavissa Ylen Elävässä Arkistossa. Videoiden yhteydessä Yle kertoo, että ohjelmasarjassa on rasistista sisältöä. Saatesanojen mukaan "tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua". Samalla todetaan, että sisältö on loukannut monia.

Helsingin Sanomat kysyi nunnuka-sketseistä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselta eilen julkaistussa haastattelussa. Häneltä kysyttiin, eikö selvästi saamelaisia pilkkaava rasistinen teos ole solvaavaa tai panettelevaa puhetta. Toiviainen ei halunnut ottaa haastattelussa kantaa Peteliuksen ja Kallialan sketseihin.

Petelius nousi eduskuntaan viime keväänä Uudenmaan vaalipiiristä.

Lue lisää

Vihreä teknologia ja vanha elinkeino törmäyskurssilla – akkuvalmistajat etsivät malmeja poronhoitoalueelta

MTK:n Viljasen mukaan ympäristöministeri Mikkosen suurin ongelma on asenne – "Jos viljelijät koetaan vastapuoleksi, heijastuu se kaikkiin asiakysymyksiin"

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Ympäristöministeri Mikkonen uskoo vihreän elvytyksen mahdollisuuksiin ja puolustaa energiaturpeen veronkorotusta