Politiikka

MT-gallup: Suomalaisten selvä enemmistö sallisi koulun yhteisen joulujuhlan järjestämisen kirkossa

Vasemmistoliittoa äänestävät ovat ainoa ryhmä, jonka enemmistö ei hyväksy joulujuhlan järjestämistä kirkossa.
Jukka Pasonen

MT kysyi suomalaisilta, saako koulun yhteisen lukukauden päättävän joulujuhlan järjestää kirkossa. Kaksi kolmesta vastaajasta on sitä mieltä, että joulujuhlan saa järjestää kirkossa. Neljännes suomalaisista sen sijaan ei pidä kirkkoa soveliaana paikkana koulun joulujuhlalle.

Nuoret suhtautuvat kirkossa järjestettyyn joulujuhlaan vanhempia kriittisemmin. Kuitenkin myös alle 30-vuotiaista enemmistö sallii yhteisen joulujuhlan kirkossa.

Sukupuolten välillä ei ole asiassa mielipide-eroja. Alueellisesti kirkossa järjestettyä joulujuhlaa kannattavat useammin maaseudulla ja pienemmillä paikkakunnilla asuvat. Akateemisesti koulutetut suhtautuvat muita kielteisemmin kirkossa pidettävään joulujuhlaan.

Vasemmistoliittoa äänestävät ovat ainoa ryhmä, jonka enemmistö ei sallisi joulujuhlan järjestämistä kirkossa, kertoo MT:n viime ja tällä viikolla toteutettu kyselytutkimus. Vihreiden kannattajat jakaantuvat asiassa lähes tasan kahtia.

Muiden eduskuntapuolueiden äänestäjien enemmistö sallisi kirkossa pidettävän joulujuhlan.

Vahvimmin joulujuhlakirkon puolella ovat keskustaa äänestävät. Myös kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista lähes 80 prosenttia sallisi lukukauden päätösjuhlan järjestämisen kirkossa.

Keskustelu koulun joulujuhlista kiihtyi kaksi viikkoa sitten, kun MT kertoi eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisusta, jonka mukaan kouvolalaiskoulun kirkossa järjestetty joulujuhla oli lainvastainen.

Pölösen mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen. Pölöselle asiasta kanteli Uskonnottomat Suomessa ry.

Päätöksen mukaan kouvolalaiskoulun käytäntö loukkasi oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Pölönen katsoo, että kirkkorakennus on itsessään ongelmallinen paikka opetukseen kuuluvan juhlan järjestämiselle, vaikka tilaisuuteen ei sisältyisikään uskonnollista ohjelmaa.

Kouvolalaiskoulu perusteli käytäntöään muun muassa riittävän isojen tilojen puutteella.

Uutisointia seurasi vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa, jossa esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesivat, että heidän mielestään koulun joulujuhlan järjestämisen kirkossa pitää olla mahdollista.

Opetushallituksesta on arvioitu, että koulun yhteinen joulujuhla on järjestetty perinteisesti kirkossa ainakin kymmenissä kouluissa eri puolilla Suomea. Päätöksen seurauksena useat kunnat ovat jo päättäneet siirtää joulujuhlan pois kirkosta. Näin ollaan toimimassa Kouvolan lisäksi esimerkiksi Kannuksessa, Kaustisella sekä Lieksassa.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi marraskuun puolen välin jälkeen 1 176 suomalaista. Tulosten virhemarginaali on koko kansan vastausjakauman osalta kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää aiheesta:

Koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista – eduskunnan apulaisoikeusasiamies tyrmäsi kouvolalaiskoulun käytännön

Koulun joulujuhlien ohjeistusta ei muuteta, mutta päivitetään vuodenvaihteessa

Lue lisää

Eläintuotantoa paholaismaiseksi kritisoinut pappi: "Haluan pahoitella tuhansin anteeksipyynnöin sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan"

Kirkolla ei ole virallista kantaa eläintuotteisiin, mutta se suosittelee kasvispainotteista ruokavaliota: "En olisi ensimmäisenä heittämässä kivellä ahkeria maatalousyrittäjiä"

Nykyaikaisista kirkkotekstiileistä löytyy mustikanvarpuja ja rantakoivikkoa – Helena Vaari on eräs harvoista alan ammattilaisista

Ämmänsaaren kirkon koskettava alttaritaulu syntyi surusta – taiteilija maalasi siihen lapsena kuolleen poikansa