Ministeri Leppä liikuttui MTK:n valtuuskunnassa — "Miten voisin tässä ilmapiirissä esittää tyttärelleni toiveen, että hän voisi joskus olla Antinmäen tilan isäntä?" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ministeri Leppä liikuttui MTK:n valtuuskunnassa — "Miten voisin tässä ilmapiirissä esittää tyttärelleni toiveen, että hän voisi joskus olla Antinmäen tilan isäntä?"

Lepän mukaan viljelijöitä syyllistävä keskustelu ei perustu tosiasioihin.
Jaana Kankaanpää
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi saaneensa viimeisen puolen vuoden aikana valtavasti palautetta viljelijöiden syyllistämisestä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) tuomitsi MTK:n valtuuskunnassa kovin sanoin maanviljelijöihin kohdistuvan syyllistämisen.

"Viljelijät joutuvat kohtaamaan syyllistämistä, joka perustuu globaaleihin raportteihin, jotka eivät kuvaa suomalaista tuotantoa", hän sanoi tiistaina Espoon Hanasaaressa pidetyssä kokouksessa.

Ministerin mukaan hän on viimeisen puolen vuoden aikana saanut viljelijöiltä enemmän palautetta myrkyllisestä keskusteluilmapiiristä, kuin maatalouden huonosta kannattavuudesta.

"Tämä on vaarallinen kierre. Huolehdin erityisesti tyttärestäni Aleksandrasta, joka kasvaa tässä ilmapiirissä. Miten voisin esittää sen toiveen, että hän voisi joskus olla Antinmäen tilan isäntä?", Leppä pohti liikuttuneena oman sukutilansa tulevaisuutta.

Hän kuitenkin uskoo ilmastonmuutoksen olevan myös mahdollisuus suomalaiselle ruuantuotannolle ja viennille. "Yhä useampi kuluttaja haluaa syödä maailman vastuullisimmin tuotettua ruokaa."

Budjetin osalta Lepällä oli myönteistä kerrottavaa valtuuskunnalle, toisin kuin vuosi sitten jolloin valmisteltiin leikkauksia viljelijätukiin.

Nyt luonnonhaittakorvauksen, ympäristökorvauksen ja luomun rahoitus on turvattu ensi vuodelle. Myös investointeihin on budjetoitu lisärahaa.

Valtuuskunnan puheenjohtajan Eerikki Viljasen huoleen omistusoikeuden suojasta Leppä vastasi olevansa vahvasti mukana oikeusministeriön vetämässä lunastuslain uudistuksessa. "Omaisuudella täytyy olla suoja."

Puurakentamisen edistämiseksi ministeri on valmis harkitsemaan velvoitetta, joka koskisi julkista rakentamista.

Lue lisää

Tuulivoima­intoilu ei perustu tietoon

Ministeri Mikkonen kehittäisi valkoposkihanhien karkotuskeinoja ja perustaisi hanhipeltoja – ministeri Lepän mielestä on tarpeen aloittaa suojametsästys

Tilannetajua, ministeri Mikkonen

Hirvikanta leikattava kolmannekseen nykyisestä