Mekaaniseen teollisuuteen ei sopua, sovittelu jatkuu ensi torstaina - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Mekaaniseen teollisuuteen ei sopua, sovittelu jatkuu ensi torstaina

Osapuolet neuvottelevat tällä välin keskenään.
Markku Vuorikari
Jos sopua ei mekaaniseen metsäteollisuuteen synny, vanerinvalmistus keskeytyy.

Postilakon päättyminen ei tyhjentänyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan kalenteria, sillä häntä tarvittiin samantien rakentamaan sopia työntekijöiden Teollisuusliiton ja vastaavien työnantajien kesken.

Lauantaina vuorossa oli mekaaninen metsäteollisuus. Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollménin mukaan sovittelua käytiin valtakunnansovittelijan luona hyvässä hengessä. Yksityiskohtia, kuten kuinka pahasti esimerkiksi kiky-tunnit hiersivät, hän ei kerro.

"Osapuolet jatkavat neuvotteluja ja sovittelua jatketaan 5.12. eli ensi torstaina", Hollmén sanoi MT:lle sovittelun jälkeen lauantaina.

Teollisuusliitto on ollut pöyristynyt Metsäteollisuuden esitykseen, joka poistaisi palvelusvuosikorvaukset, leikkaisi sairausajan palkkaa ja arkipyhäkorvauksia sekä puolittaisi työajan lyhennyskorvauksen. Palkansaajapuoli laskee menetysten olevan "kohtuuttomia" eli vievän 20 prosenttia tuloista.

Kiistaa on kaikilla toimialoilla kiky-tuntien poistamisesta. Teollisuusliitto onkin ilmoittanut kolmen päivän lakoista kymmenellä toimialallaan 9.–11. joulukuuta. Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä on sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Metsäteollisuus puolestaan julisti siitä eteenpäin alkavaksi kuuden päivän työsulun, jonka aikana palkka ei juokse.

Torstaina Piekkalan luona kävi neuvottelemassa kemian- ja perjantaina teknologiasektori. Neuvottelut Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välillä eivät johtaneet tuloksiin, ja sovittelu jatkuu maanantaina.

Teknologian sopimusta pidetään päänavauksena nyt alkaneelle liittokierrokselle, sillä vientialojen sopimuksen on esimerkiksi palkankorotusten osalta katsottu toimivan kattona muillekin. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto antoi viime viikolla ymmärtää, että sopu voisi syntyä jo viikonloppuna ja on kiinni enää palkankorotuksista.

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto: Metsäteollisuus kurittaisi työntekijöiden tuloja lähes 20 prosentin leikkauksin

Lue lisää

Kunta-alan työehtosopimusta sorvataan jälleen – osapuolet koolla aamupäivällä

Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan avulla – osapuolet pyysivät etäneuvotteluja

Sahojen työtaistelutoimet yritetään saada päätökseen – mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan annettu sovintoesitys

Mekaanisen metsäteollisuuden työkiistan sovittelu jatkuu tänään – kiky-tuntien kohtalo on kynnyskysymys sovun syntymiselle