IS: Ulkoministeri Pekka Haavisto yritti painostaa virkamiestä junailemaan "Isis-lapset" Suomeen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

IS: Ulkoministeri Pekka Haavisto yritti painostaa virkamiestä junailemaan "Isis-lapset" Suomeen

Haavisto syrjäytti Pasi Tuomisen jokin aika sitten konsuliosaston päällikön tehtävästä.
Haavisto kiisti painostuksen Ilta-Sanomille eikä halunnut kommentoida Tuomisen syrjäyttämiseen eikä al-Holin leirin kotiuttamiskysymyksiin liittyviä yksityiskohtia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä, kirjoittaa Ilta-Sanomat.

Lehden tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty Operaatio Korpi -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että ministeri Haavisto yritti tiettävästi taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään. Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto syrjäytti Tuomisen jokin aika sitten konsuliosaston päällikön tehtävästä. IS:n lähteiden mukaan yksi syy syrjäyttämiselle oli se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä lasten kotiuttamisesta.

Haavisto kiisti painostuksen Ilta-Sanomille eikä halunnut kommentoida Tuomisen syrjäyttämiseen eikä al-Holin leirin kotiuttamiskysymyksiin liittyviä yksityiskohtia.

Haaviston esikunnasta viestitettiin maanantaina aamupäivällä niin ikään STT:lle, että ulkoministerillä ei ole toistaiseksi asiaan kommentoitavaa.

Lue lisää

Haavisto sai perjantai-iltana varmuuden al-Holin leiriltä tulleiden naisten ja lasten pääsystä Turkin puolelle – "Kaikkein tärkeintä on, että lapset sopeutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan"

Korona lykkää al-Holin leiriltä Suomeen saapuneiden kuulemisia – KRP selvittää, onko naisten toimista syytä aloittaa esitutkinta

Ulkoministeri Haavisto Viron yleisradiolle: Hallitus keskustelee Suomen ja Viron rajan avaamisesta sunnuntaina

Ukraina pelkää, että maataloustyöntekijät tuovat Suomesta koronan palatessaan kotimaahansa – ulkoministeri Haavisto: "Ei vielä luovuta toivosta"