Politiikka

Ulkoministeri Haavisto al-Holin pakolaisista: Jokainen tapaus selvitetään erikseen

Haaviston mukaan asioissa on nojattu oikeuskanslerin lokakuussa antamaan linjaukseen.
Sanne Katainen

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi illalla kohua Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapsien kuljettamisesta salaa Suomeen.

"Sellaista ohjetta ja neuvoa, jolla vain lapset tuotaisiin leiriltä, ei ministeri ole antanut. Jokainen tapaus katsotaan erikseen", Haavisto totesi illalla tiedotustilaisuudessa medialle.

Haaviston mukaan hän on nojannut pakolaiskysymyksessä oikeuskanslerilta 10. lokakuuta saatuun linjaukseen. Sen mukaan ainakin lapset pitäisi saada pois pakolaisleiriltä.

Haaviston mukaan Al-holin leirin viranomaiset tekivät kuitenkin jo kesällä selväksi, että perheiden jakamista ei tulla hyväksymään. Haaviston mukaan kansainvälisestikin vain harvoissa tapauksissa pelkkiä lapsia olisi siirretty leiriltä pois.

Tiedotustilaisuudessa Haavisto totesi, että konsulipalveluiden kautta alettiin jo kesällä selittää, mitä asioille voidaan tehdä.

"Kesällä selvisi, että äidit eivät pyytäneet järjestelyä, jossa vain lapset tuotaisiin Suomeen."

Jos alueelta on mahdollista kotiuttaa joitain perheitä, niin se tehdään Haaviston mukaan.

Sekä hallitusta että presidenttiä on Haaviston mukaan informoitu al-Holin asioista.

Ilta-Sanomat kirjoitti tänään, että ministeri Haavisto yritti taivutella konsulipäällikkö Pasi Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään. Haaviston kiisti painostuksen.

"Pasi Tuominen on erinomainen virkamies ja tulee jatkamaan tärkeissä tehtävissä ulkoministeriössä", Haavisto totesi.

Sen sijan al-Holin kysymyksen parissa toimii Haaviston mukaan oma henkilö, jonka nimeä ministeri ei halua mainita turvallisuussyistä.

Lue lisää