Useat medialähteet: Rinne jättää eronpyynnön ennen välikysymystä – Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Useat medialähteet: Rinne jättää eronpyynnön ennen välikysymystä – Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen menivät tapaamaan pääministeri Antti Rinnettä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jättää eronpyyntönsä tänään ennen välikysymystä kello 14, kertovat useat mediat tietoihinsa vedoten. Rinteen eroaikeista kertovat ainakin Suomen Kuvalehti, Helsingin Sanomat, MTV, Yle ja Iltalehti. Helsingin Sanomien tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistön kanssa on jo sovittu audienssi Mäntyniemeen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

"Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota", Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lisäsi, että asiasta on kerrottu Rinteelle eilen kaksi kertaa ja kerran tänään henkilökohtaisesti.

Rinne tapasi keskustan johtoa aamulla Valtioneuvoston linnassa.

Rinne marssi pian tämän jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen kommentoimatta mitenkään toimittajien kysymyksiä siitä, aikooko hän erota tänään.

Nyt SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät ovat koolla tilanteeseen liittyen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman käveli SDP:n ryhmäkokoukseen kello 10:n jälkeen. Mikä on Antti Rinteen asema?

"Menemme nyt tuonne ryhmään ja saamme selvityksen aamun keskusteluista keskustan kanssa, ja sen jälkeen sitten katsomme jatkoaskeleet", sanoi Lindtman ennen ryhmäkokousta.

Myös Kulmuni marssi keskustan ryhmään. Onko Rinteellä aikomus jättää eronpyyntönsä tänään?

"Olemme kertoneet keskustan linjan tähän tilanteeseen. Toivotaan, että maahan saadaan toimintakykyinen hallitus viiden puolueen kohdalta hyvällä hallitusohjelmalla", Kulmuni sanoi ennen ryhmäkokousta.

Kello 14 hallituksen on määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koskee samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin.

Rinteen seuraajaksi on veikkailtu Lindtmania ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia.

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

Hallituskriisi otti uusia kierroksia eilen, kun Kulmuni ilmoitti, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Keskusta kehotti hallituskumppaniaan SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei suoraan vaatinut pääministeri Rinteen eroa, mutta käytännössä viesti tarkoitti tätä.

SDP:n puoluehallitus oli koolla keskustan ilmoituksen jälkeen eilen ja ilmoitti, että Rinteeseen on täysi luottamus. Rinne ei väistynyt, vaan sanoi, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Lue lisää

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari haluaa valjastaa diplomaatit vientityöhön – "Meillä on erinomaisia suurlähettiläitä tehtävään"

SDP:n Rinne: Koronan myötä aluekehitys Suomessa saattaa kääntyä tasapainoisemmaksi – "Maakuntiin tarvitaan lisää koulutuspaikkoja"

Antti Rinne vastustaa menoleikkauksia eikä lähtisi perumaan hallitusohjelman menoeriä, vaikka koronavirus sakkaa Suomen talouden