Päätoimittajan kolumni: Katri Kulmunin kuiskaus kaatoi Antti Rinteen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Päätoimittajan kolumni: Katri Kulmunin kuiskaus kaatoi Antti Rinteen

"Demarien eduskuntaryhmä pysyi pitkään Rinteen takana, mutta monille pääministerin vaihtuminen sopii enemmän kuin hyvin."
Sanne Katainen, Jaana Kankaanpää
Vaikka Kulmunin julkinen esiintyminen oli arkaa ja epävarmaa, lähes kuiskaten kerrottu sanoma tuli lopulta selväksi myös Rinteelle.

Antti Rinteen (sd.) taistelu pääministerin paikastaan oli urheaa, mutta sosialidemokraattien kannalta tuhoisaa. Viime päivien draaman taakse piirtyy selkeä kuva SDP:n vetämän hallituspolitiikan tehottomuudesta. Kysymys ei ole pelkästään Postista. Pelissä on kahden perinteisen kansanliikeen, keskustan ja sosialidemokraattien poliittinen tulevaisuus.

"Aina sattuu kun tapahtuu", kuvasi keskeinen demarivaikuttaja Rinteen tapaa johtaa puoluetta. Puolen vuoden pääministerin pesti osoitti sanonnan pitävän vahvasti paikkansa.

Yhteistyöstä Rinnettä reilusti kiittänyt Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin sivusi asiaa toteamalla Rinteen kauden olleen lyhyt, mutta hektinen. (Yle 3.12.)

Rinne hämmensi pahasti sekä Veikkauksen että Postin omistajaohjauksessa. Lisäksi hallituksen työllisyystavoite ja työmarkkinoiden pelisääntöjen joustavoittaminen ovat juuttuneet alkutekijöihinsä.

Suomi myös velkaantuu, ja lähikuukausien työmarkkinatilanteesta odotetaan myrskyisää. Vaikka ay-taustaisen Rinteen oli määrä olla hallituksen takuumiehenä lakkoaaltoja vastaan, epäilyt ihmemiestä kohtaan kasvoivat myös palkansaajaliikkeen linnakkeissa Hakaniemessä.

Demarien eduskuntaryhmä pysyikin pitkään Rinteen takana, mutta monille pääministerin vaihtuminen sopii enemmän kuin hyvin. Puolueen julkikuva on heikentynyt selvästi ja laskevalle gallup-kannatukselle on helppo nähdä jatkoa.

Seuraavan puheenjohtajan on jo mahdollista päästä eroon jakolinjasta, joka syntyi aiemman puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja Rinteen välille. Rinne ei tässä koskaan onnistunut.

Keskustan tuoreelle puheenjohtajalle Katri Kulmunille Rinteen kaataminen on iso teko. Vaikka Kulmunin julkinen esiintyminen oli arkaa ja epävarmaa, lähes kuiskaten kerrottu sanoma tuli lopulta selväksi myös Rinteelle.

Samalla Kulmuni teki tulevan demariyhteistyön eteen sen, minkä kykeni. Lopullinen päätös Rinteen kohtalosta annettiin SDP:n puolue-elimille. Vaikka monet omat kannattajat olisivat toivoneet selkeämpää puhetta, Kulmunin viestinnässä voi olla piilevää viisautta.

Keskustan kenttäväessä on myös monia, jotka edelleen muistavat taannoisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ajolähdön tehtävästään vuonna 2003. Tuolloin juuri sosialidemokraatit toimittivat keskustan eduskuntaryhmälle kuuluisan lapun, jossa Jäätteenmäelle osoitettiin ovea.

Tapaukset, niiden taustat ja aika ovat toki erilaiset, mutta hyvin monen mielestä tämäkin tapaus on nyt sovitettu. Kulmuni voi ottaa tästäkin asiasta sulan hattuunsa.

Työllistämisen ja työllistymisen helpottaminen, kuntien talouden vahvistaminen, maaseudun elinkeinojen voimistaminen, vanhustenhuollon ja vaikkapa Postin kulun ongelmien ratkaiseminen ovat kuitenkin tulevallakin hallituksella edessä.

On helppoa nähdä, että ainakin talouspolitiikan ja omistusohjauksen jämäköittäminen ovat asioita, joihin seuraavassa hallitusohjelmassa keskitytään. Maakuntien ja maaseudun sekä metsänomistajien näkökulmasta nykyinen hallitusohjelma on ollut hyvä. Tätä pitäisi nyt varjella kuin silmäterää riippumatta siitä, ketkä seuraavaan hallitukseen lopulta osallistuvat.

Lue lisää:

Eronnut pääministeri Rinne kommentoi keskustan epäluottamusta: "Arvet jäävät, mutta laitetaan salvaa"

Tasavallan presidentti myönsi eron Antti Rinteen hallitukselle — hallitus jatkaa toimitusministeristönä

Antti Rinne pyytää eroa — Sanna Marin ja Antti Lindtman valmiita pääministerin tehtäviin

Lue lisää

Saarikko tahtoo keskustan maakuntakeskuksiin ja lapsiperheiden luottopuolueeksi: "Kaikenlaista on yritetty mutta tekemisestä on puuttunut suunta, itsetunto ja ilo"

Keskustan kisa voi olla repivä

STT:n kysely: Lähes puolet keskustan piirijohtajista Saarikon takana

Annika Saarikko kertoo tänään, haastaako hän Katri Kulmunin keskustan puheenjohtajakisassa