Politiikka

MTK:n Marttila ihmettelee kritiikkiä EU-budjetin juuttumisesta vanhoihin rakenteisiin: "Maataloudessa ollaan siirtymässä ylläpitävistä järjestelmistä kehittäviin"

Suomi julkaisi maanantaina jäsenmaiden väliset neuvotteluluvut vuosien 2021–2027 budjetiksi. Kaikki eivät niihin ole tyytyväisiä.
Kari Salonen
Suomen EU-neuvoston puheenjohtajuuskausi päättyy tämän kuun lopulla.

Suomen budjettiesitys on herättänyt kritiikkiä. Joidenkin mielestä se katsoo vahvasti taaksepäin.

Yle (1.12.) uutisoi, että brysseliläisen ajatushautomon European Policy Centerin johtajan Annika Hedbergin mielestä Suomi haluaa pitää vanhat rakenteet ennallaan, vaikka rahaa pitäisi ohjata EU:ssa enneminkin uusiin rahoituseriin, kuten ilmastoon, digiin ja rajavalvontaan.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pitää kantaa erikoisena. Puheenjohtajamaan pitää hakea kompromisseja jäsenmaiden kesken, eikä Suomea siten voida syyttää omien etujen ajamisesta.

”EU:n maatalouspolitiikassa ollaan siirtymässä ylläpitävistä järjestelmistä kehittäviin järjestelmiin. Suomen kunnianhimo uudistaa maatalouspolitiikkaa on ollut kärkipäässä jäsenmaiden keskuudessa.”

Marttilan mielestä unionin maatalousuudistus on menossa modernimpaan suuntaan.

”Ratkaisuja pitää hakea paikallisesti: yhteiset toimenpiteet eivät toimi Kreikassa ja Suomessa. Se, että jäsenmailla on enemmän vastuuta päättää maatalouspolitiikastaan ja rahoissa mennään tulosperusteiseen suuntaan, on jo askel uuteen, modernimpaan suuntaan.”

Vakaus on Marttilan mukaan yksi tärkeimmistä arvoista ja tavoitteista. Politiikkaa ei saa olla tempoilevaa.

”Viljelijöiden kannattavuuden pitäisi olla politiikan ykkösprioriteetti – siinä ei ole mitään vanhanaikaista. Viljelijät ovat moderneja ja tietävät, että kuluttajat ja markkinat odottavat heiltä ilmastoystävällisempiä tuotteita. Kyllä tuottajat niitä tuottavat, mutta he eivät pysty ilmastosankaruuteen, ellei talous ole kunnossa.”

MTK pitää Suomen neuvoston pöydälle tuomaa budjettiesitystä askeleena parempaan suuntaan, vaikka maatalouden rahoitus ei ole linjassa kaikkien tavoitteiden kanssa.

”Ei esitys tavoitteita vastaa – meillä kunnianhimo on korkeammalla", Marttila sanoo.

Marttilan mukaan MTK:lla on kuitenkin varasuunnitelma siihen, jos budjettileikkaukset tulevat eteen.

”Hallitusohjelmassa on olemassa selkeät kirjaukset siitä, että otetaan käyttöön kansallista rahaa, jottei Suomessa tarvitse tinkiä maatalouspolitiikan kunnianhimosta. Ei tiputeta kintaita vielä tässä vaiheessa.”

Lopullinen budjetti ei ole vielä valmis. MTK toivoo nopeita ratkaisuja Kroatian puheenjohtajuuskaudella, joka alkaa tammikuussa.

Lue myös:

Eurooppaministeri leikkaantuvasta maatalousrahoituksesta: komissiolla karu arvio, maataloudella vastataan ilmastonmuutoksen haasteisiin

Lue lisää