Politiikka

Iltalehti: Keskusta suunnitteli Rinteen kaatamista jo perjantaina

Puolueen "vakain ja rauhallisinkin" jäsenistö viestitti suljetuissa keskusteluryhmissä kansanedustajille luottamuksen menettämisestä pääministeriin. Viestejä sai myös Juha Sipilä.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Iltalehden näkemien viestiketjujen mukaan entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puuhasi kokouksen koolle, jossa keskusta päätti epäluottamuksestaan Antti Rinteeseen.

Keskustan riveissä suunniteltiin pääministeri Antti Rinteen (sd.) kaatamista jo perjantaina, kirjoittaa Iltalehti.

Lehti on julkaissut viestittelyä, jota on sen mukaan käyty keskustan suljetuissa keskusteluryhmissä. Keskustelussa useat keskustan kansanedustajat kertovat saaneensa puolueen jäsenistöltä vahvoja viestejä, joiden mukaan luottamus pääministeriin oli jo mennyt.

Esimerkiksi keskustan entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Juha Sipilä kirjoitti Iltalehden mukaan perjantai-iltana saaneensa viestejä luottamuksen menettämisestä. Sipilä tiedusteli, onko puolueella ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen viestitti, että ryhmä kootaan varmasti ennen välikysymyskeskustelua, joka oli määrä käydä tiistaina.

Sipilän kerrotaan viestineen eduskuntaryhmän suuntaan, että ay-taustaisen Rinteen toimet työmarkkinapolitiikassa ovat herättäneet syksyn mittaan yhä enemmän ärtymystä.

Lehden mukaan yksi aktiivisimmista epäluottamuksen puuhaajista oli kansanedustaja Markus Lohi, jonka kerrotaan soitelleen koko viikonlopun keskustan kenttäväelle ja keränneen väkeä Rinnettä vastaan.

"Nyt tulee jo rauhallisimmilta ja vakaimmilta keskustalaisilta viestiä, että luottamus Rinteeseen on mennyt", Lohi kirjoitti.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti lauantaina haluavansa, että hallitus käy sisäisen keskustelun Posti-jupakasta, valtion omistajapolitiikasta ja työmarkkinapolitiikasta. Maanantai-iltana Kulmuni ja keskustan puoluehallitus kehottivat SDP:tä vetämään johtopäätökset hallituskriisistä. Keskusta nimesi vasta tiistaina aamupäivällä suoraan, että epäluottamus kohdistuu nimenomaan Rinteeseen. Pari tuntia myöhemmin Rinne jätti hallituksensa eronpyynnön presidentille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juha Sipilä tyrmää Suomenmaassa kohuväitteet Rinteen syrjäyt­tä­mi­so­pe­raa­ti­osta – "Puna­mul­ta­yh­teistyö elää kriittisiä päiviä"

Päättäväinen insinööri voitti Sipilän kikyn oikeudessa – työnantaja ei saanut pidentää työaikaa, kun työaika oli kirjattu työsopimukseen

Markkinatalouden ärhäkkä unilukkari