Kiuruvesi-lehti: Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin Jenni Haukion eläinpuheen takia - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kiuruvesi-lehti: Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin Jenni Haukion eläinpuheen takia

Lehti on julkaissut Heikkisen avoimen kirjeen Haukiolle.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen jättää Linnan juhlat väliin tänä vuonna.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) jättää Linnan juhlat väliin presidentin puolison Jenni Haukion eläinten hyvinvointia koskevan puheen takia, kertoo Kiuruvesi-lehti.

Lehti on julkaissut Heikkisen avoimen kirjeen Haukiolle.

Haukion puheenvuoro Eläinsuojelugaalassa marraskuun alussa sai Heikkisen miettimään omien sanojensa mukaan, "onko tasavallan ykköspaikoilla täysin ymmärretty omavaraisuuden, huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoan merkitystä".

Haukio sai Eläinsuojelugaalassa Kiitos eläimiltä -palkinnon, jonka myönsi Suomen Eläinsuojelu (aiemmin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto).

Haukio kiinnitti puheessaan huomiota muun muassa tuotantoeläinten oloihin. Puheen julkaisseen Iltalehden mukaan Haukio muun muassa sanoi, että "Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä eläimistä olisi halunnut elää" ja "meillä on joka päivä mahdollisuus omilla ostopäätöksillämme vaikuttaa siihen, millaisia ja ennen kaikkea miten tuotettuja eläinperäisiä hyödykkeitä markkinat tarjoavat".

Huoltovarmuus huolettaa

Heikkinen perustelee juhlista kieltäytymistä etenkin Suomen huoltovarmuudella.

"Kieltäytymällä kohteliaasti kutsustanne Linnan juhliin haluan rauhanomaisesti kiinnittää huomiota Suomen puolustuskyvylle kriittisen tärkeän huoltovarmuuden turvaamisen tärkeyteen ja maanviljelijöiden ahdinkoon niin talouden, sääolosuhteiden kuin kielteisen asenneilmaston ristipaineessa", Heikkinen kirjoittaa Kiuruvesi-lehden julkaisemassa tekstissä.

Haukion puhe Eläinsuojelugaalassa herätti jo tuoreeltaan paljon keskustelua ja myös kritiikkiä. Muun muassa toista tuhatta "maaseudun ihmistä" lähetti presidenttiparille kirjeen, jossa puhuttiin suomalaisen maatalouden syyttämisestä, kertoi muun muassa Yle.

Haukio tarkensi myöhemmin lausuntoaan ja sanoi, että puhetta on eri yhteyksissä vääristelty ja tulkittu tahallisesti väärin, Yle kertoi.

"Toisin kuin kirjeessänne esitätte, en ole missään yhteydessä "puhunut kotieläintuotannon lopettamisen puolesta". Kiitossanoissani en myöskään puhunut suomalaisesta ruoantuotannosta enkä ruoantuottajista; en maininnut mitään tuottajaryhmää, eläinryhmää tai tuotantotapaa, vaan puhuin eläinperäisten hyödykkeiden tuotannosta laajemmassa mittakaavassa. Eläimiä ei tuoteta vain ravinnoksi vaan myös lukemattomiin muihin tarkoituksiin", Haukio vastasi aiempaan kritiikkiin Ylen mukaan.

Lue lisää

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

MT selvitti: Miksi Suomessa kannattaa tuottaa ruokaa, vaikka monissa muissa maissa sadot ovat suuremmat ja kasvukausi pidempi? Näin vastasivat asiantuntijat

Kotimaisen kalan käyttö syytä tuplata

Maailma koronan jälkeen