Kurvinen: Keskustan kansanedustajat yksimielisiä epäluottamuksesta Rinteeseen mutta Rinne kelpaa silti hallitustunnustelijaksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kurvinen: Keskustan kansanedustajat yksimielisiä epäluottamuksesta Rinteeseen mutta Rinne kelpaa silti hallitustunnustelijaksi

"Emme tehneet mitään päätöstä, mutta keskustelussa kannat olivat yksimieliset."
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on kutsunut muiden eduskuntaryhmien ja puolueiden johtoa huomenna neuvotteluun. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Keskustan eduskuntaryhmä oli yksimielinen, että keskustalla ei ollut enää luottamusta pääministeri Antti Rinteen (sd.) toimintaan, kertoo ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen STT:lle.

Kurvisen mukaan lähes jokainen keskustan kansanedustaja käytti puheenvuoron ryhmän ylimääräisessä kokouksessa maanantaina. Puolueella on 31 kansanedustajaa.

"Emme tehneet mitään päätöstä, mutta keskustelussa kannat olivat yksimieliset", Kurvinen sanoo.

Kokouksen jälkeen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti, että puolueessa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Tämän jälkeen kokoontunut keskustan puoluehallitus oli myös epäluottamuksesta yksimielinen, Kurvinen sanoo.

Myöhemmin ilmoitus toimitettiin Rinteelle kirjallisesti tämän pyynnöstä. Tämän jälkeen Rinne jätti tiistaina eronpyyntönsä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on pyytänyt, että Kurvinen selvittää "keskustan ryhmän ajattelua ja viime päivien tapahtumia" demarien ryhmäkokouksessa torstaina kello 14.

Luottamuksen menettämiseen vaikutti Kurvisen mukaan Postin työkiista ja Rinteen siitä antamat selvitykset. Tilanne herätti myös kysymyksiä hallituksen sisäisestä luottamuksesta ja tiedonkulusta, Kurvinen sanoo.

"Muuttuvat ja osin aukolliset tiedot viimeistelivät sen, että katsoimme, että hallituksen uskottavuus on mennyt."

Rinne sanoi tiistaina eronpyyntönsä jättämisen jälkeen, että keskusta ei ollut osoittanut häntä kohtaan epäluottamusta ennen viime perjantaita. Kurvinen ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, oliko luottamuspulaa aiemmin.

"Kysymys on kokonaisuudesta ja eri kehityspoluista."

Pääministeriehdokkuutta tavoitteleva liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) väläytti tiistaina, että Rinne voisi toimia SDP:n uutena hallitustunnustelijana. Tätä asiaa keskusta ei vastusta, Kurvinen kertoo. Puolueelle oleellista on, että SDP valitsee pääministerin, joka pystyy palauttamaan hallituksen uskottavuuden ja luottamuksen.

"Hallitustunnustelijan henkilö ei ole meille oleellinen, kunhan maahan saadaan toimintakuntoinen hallitus."

Eduskuntaryhmät sopivat hallitustunnusteluiden vetäjästä torstaina kello 16.30 alkavassa kokouksessa.

Lue lisää

Keskustan Kurvinen ei pyri puolueen puheenjohtajaksi

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä

Kulmuni: Keskusta odottaa, että sote-uudistus tehdään nykyisten maakuntien pohjalta

Keskusta ja Kiuru kaivautuvat asemiin: Keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy Etelä-Savon maakunnan hajottamista missään oloissa – "Asia on kyllä Krista Kiurulla ja demareilla tiedossa"