Pääministerin ero sekoittaa Suomen puheenjohtajuuskauden loppumetrejä – suomalaismeppi: "Hallituksen puuttuminen heikentää puheenjohtajuutta" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Pääministerin ero sekoittaa Suomen puheenjohtajuuskauden loppumetrejä – suomalaismeppi: "Hallituksen puuttuminen heikentää puheenjohtajuutta"

Suomen puheenjohtajuuskauden kannalta pääministerin ero tulee hankalaan saumaan. Huippukokouksen edustaja on vielä auki.
Juho Leskinen
EU-johtajat kokoontuvat ensi viikon torstaina ja perjantaina Brysseliin.

Suomen edustaja ensi viikon EU-huippukokoukseen on vielä nimeämättä. Jos uutta hallitusta ja pääministeriä ei vielä ensi viikon torstaihin mennessä ole, Antti Rinne (sd.) edustaa Suomea ensi viikolla Brysselissä. EU-maiden johtajien sijaisia huippukokoukseen ei sallita.

Joulukuun huippukokous on Suomen puheenjohtajuuskauden huipentuma: tarkoitus on esitellä Suomen kanta vuosien 2021–2027 budjetiksi sekä yrittää päästä sopuun ilmastoneutraalista EU:sta.

Jäsenmaiden yhteisestä, vuoteen 2050 tietä viitoittavasta ilmastotavoitteesta puuttuu vielä Unkarin, Puolan ja Tshekin vahvistus. Pääministeri Rinteen piti matkustaa vielä ennen huippukokousta Puolaan, jossa tarkoituksena oli saada maan johto EU-jäsenmaiden ilmastolinjan taakse.

Huippukokouksen lisäksi Suomen puheenjohtajakauden viimeisiin ministerikokouksiin on tullut useita vaihdoksia.

Digi- ja teleasioiden neuvostossa tiistaina Suomen sijasta kokousta kohti Kroatia, joka aloittaa neuvoston puheenjohtajamaana vuodenvaihteessa. SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin matkusti Suomen hallituskäänteiden takia takaisin Suomeen, minkä takia hän oli estynyt osallistumasta kokoukseen.

Keskiviikkona, kun energianeuvosto viimeisteli vuoden 2030-energiasuunnitelmia, keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin sijasta kokousta johti tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Osa toimitusministeriön ministereistä kuitenkin jatkaa kokouksiaan tavalliseen tapaan. Ennen vuoden loppua kokoontuvat vielä eurooppa-, ulko-, maatalous- sekä ympäristöministerit.

Euroopan parlamentissa ajatellaan, että vaihdokset heikentävät Suomen puheenjohtajuuskautta.

"Toki virkamiehet EU-puolen loistavasti klaaraavat, mutta kyllähän hallituksen puuttuminen puheenjohtajuutta heikentää, kun poliittisia linjauksia pitäisi kuitenkin tehdä. Neuvostoa ei suurlähettiläs voi johtaa", europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kommentoi tilannetta Twitterissä.

Rahoituskeskusteluista ei odoteta ensi viikolla helppoja. Huippukokouksessa pöydällä olevat budjettiluvut ovat saaneet kritiikkiä komission puheenjohtajalta.

”Olen huolestunut budjettiehdotuksen sisältämistä rajuista leikkauksista”, Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona toimittajainfossaan Suomen tekemästä ehdotuksesta vuosien 2021–2027 EU-budjetiksi.

Von der Leyen ei ole tyytyväinen siihen, että Suomen ehdotuksessa uusien rahoitusprioriteettien osuutta lasketaan suhteessa komission esitykseen.

Suomen malli on komission uuden johtajan mukaan riittämätön vastaamaan muun muassa turvallisuuteen liittyviin haasteisiin.

”Määrät eivät ole tarpeeksi korkeita, jos aiomme olla tosissamme", hän kommentoi.

Lue myös:

Eurooppaministeri leikkaantuvasta maatalousrahoituksesta: komissiolla karu arvio, maataloudella vastataan ilmastonmuutoksen haasteisiin

Lue lisää

Koko Suomi liikkeelle

Komissio esittää EU:lle 750 miljardin rahastoa koronakriisistä toipumiseen

Arvio: Ammattikorkeakoulut pystyisivät ottamaan yli 2 000 opiskelijaa lisää jo syksyllä

Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymisrahastolle – välineen oltava tarkkarajainen ja läpinäkyvä