Todella outoa, sanoo politiikan tutkija eronneen pääministeri Rinteen roolista uuden hallituksen muodostamisessa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Todella outoa, sanoo politiikan tutkija eronneen pääministeri Rinteen roolista uuden hallituksen muodostamisessa

Keskustan Kurvinen: "Hallitustunnustelijan henkilö ei ole meille oleellinen, kunhan maahan saadaan toimintakuntoinen hallitus".
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Antti Rinne (sd.) eduskunnan täysistunnossa 3. joulukuuta.

Politiikan tutkija Kimmo Grönlund pitää todella outona sitä, että pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne (sd.) toimisi hallitustunnustelijana tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Valtio-opin professorina Åbo Akademissa toimiva Grönlund ehdottaa, että pääministerin paikkaa tavoittelevat Antti Lindtman ja Sanna Marin voisivat vetää hallitustunnusteluita parina, kunnes puolue valitsee heistä jommankumman pääministeriehdokkaaksi.

"Näyttää todella oudolta, että sama henkilö, jota kohtaan on niin syvää epäluottamusta, että ajetaan hallitus eroamaan, on missään roolissa uuden hallituksen muodostamisessa, jos hallituspohja ei muutu", hän sanoo.

Grönlundin mukaan ainoa ymmärrettävä syy Rinteen toiminnalle hallitustunnustelijana olisi, jos SDP haluaisi vaihtaa hallituspohjaa.

"Rinnehän voisi yrittää vaihtaa vaikka keskustan kokoomukseen."

SDP:n puoluehallitus esittää Rinnettä hallitustunnustelijaksi.

Keskustasta sanottiin keskiviikkona, ettei puolue vastusta, jos tunnustelijaksi tulee Rinne.

"Hallitustunnustelijan henkilö ei ole meille oleellinen, kunhan maahan saadaan toimintakuntoinen hallitus", keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen muotoili.

Lopullisesti tunnustelijasta sopivat eduskuntaryhmät. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman on kutsunut ryhmät koolle tänään kello 16.30.

Ryhmien kokoontumisessa jaetaan myös tunnustelijan kysymykset ja sovitaan eduskuntaryhmien vastausten määräajasta.

"Miten ihmeessä luottamus palautui?"

Ymmärrystä Grönlundilta ei saa myöskään ajatus siitä, että Antti Rinne jatkaisi ministerinä tulevassa hallituksessa. Keskustan Kurvinen ei tyrmännyt asiaa eilen, kun siitä kysyttiin häneltä Iltalehden haastattelussa.

Kurvinen täsmensi keskiviikkoaamulla Twitterissä, että keskustan luottamus on liittynyt Rinteen toimintaan pääministerinä. Alun perin puolue oli puhunut maanantaina "henkilöön liittyvästä epäluottamuksesta".

"Mikäli epäluottamus on ollut noin syvä, miten ihmeessä se on palautunut kahdessa päivässä keskustan osalta?" professori ihmettelee.

Rinteen toimiminen ministerinä olisi Grönlundin mukaan myös ongelmallista hallituksen sisäisen toiminnan kannalta.

"Miten Rinne pystyisi toimimaan niin, että uusi pääministeri tuntisi, että hänellä on liikkumavaraa? Varsinkin, jos Rinne aikoo toimia puheenjohtajana ensi kesäkuuhun asti."

SDP:n pääministeriehdokas selvillä sunnuntai-iltana

SDP:n pääministeriehdokas on selvillä sunnuntai-iltana. Ehdokkaan valitsee SDP:n puoluevaltuusto, joka on koolla sunnuntaina kello 17.30 alkaen.

Pääministerihaluistaan ovat ilmoittaneet liikenne- ja viestintäministeri, puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin sekä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi tänään puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että puoluehallitus esittää pääministeri Antti Rinnettä hallitustunnustelijaksi.

"Päätöksen tästä asiasta tekee eduskuntaryhmä, koska tämä on eduskunnan prosessi", Rönnholm sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmä on koolla iltapäivällä.

Lue lisää

Keskustan Kurvinen ei pyri puolueen puheenjohtajaksi

Kulmuni: Keskusta odottaa, että sote-uudistus tehdään nykyisten maakuntien pohjalta

Keskusta ja Kiuru kaivautuvat asemiin: Keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy Etelä-Savon maakunnan hajottamista missään oloissa – "Asia on kyllä Krista Kiurulla ja demareilla tiedossa"

Keskusta esittää Anu Vehviläistä eduskunnan puhemieheksi