MT-kysely paljastaa: Sanna Marin ja Antti Lindtman yhtä suosittuja SDP:n äänestäjien parissa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

MT-kysely paljastaa: Sanna Marin ja Antti Lindtman yhtä suosittuja SDP:n äänestäjien parissa

Sanna Marin on MT:n kyselyn mukaan kansan suosikki SDP:n seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hänen suosionsa on korkeinta maaseutumaisissa kunnissa.
Jukka Pasonen

SDP:n kannattajat jakaantuvat lähes tasan Sanna Marinin ja Antti Lindtmanin kannattajiin, kun kysytään suosikkia puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kaikilta suomalaisilta kysyttäessä Marinilla on selkeä ykköspaikka.

MT kysyi alkuviikon aikana kenestä toivoisit tulevan SDP:n seuraava puheenjohtaja ensi kesän puoluekokouksessa? Kyselyn aikana nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne joutui eroamaan pääministerin paikalta. Rinne on kuitenkin pitänyt mahdollisena, että hän pyrkii kesän puoluekokouksessa jatkokaudelle demareiden johtoon.

SDP:tä äänestävistä noin neljännes kannattaa Marinia ja toinen neljännes Lindtmania. Kolmanneksi suosituin puheenjohtajaehdokas demariäänestäjien keskuudessa on Rinne. Hieman kannatusta on myös työministeri Timo Harakalla.

Kyselyn taustatiedoista käy ilmi, että tiistaina kun tieto Rinteen eronpyynnöstä tuli julki, hänen kannatuksensa puoluejohtoon putosi ja vastaavasti Marinin kannatus nousi.

Kaikista suomalaisista Marinia kannattaa demarijohtoon vajaa neljännes, kun Lindtmania tukee suunnilleen joka seitsemäs.

Lindtmanin kannatus painottuu vanhempiin ikäluokkiin, kun Marinia suosivat tasaisesti kaiken ikäiset suomalaiset. Lindtman saa miehiltä selvästi naisia enemmän kannatusta. Marin saa melko tasaisen kannatuksen kummiltakin.

Alueittain tarkasteltuna Marinin kannatus on kaikkein korkein maaseutumaisissa kunnissa, joissa asuvista joka kolmas nimeä hänet suosikikseen SDP:n puheenjohtajakisassa.

SDP:n hallituskumppani keskustan äänestäjien joukossa Lindtman ja Marin saavat yhtä suuren kannatuksen. Vihreät ja vasemmistoliittolaiset suosivat selkeästi Marinia.

Kokoomuslaisten keskuudessa ehdokkaat ovat yhtä suosittuja. Perussuomalaisten äänestäjissä on eniten niitä, jotka eivät osaa nimetä suosikkiaan SDP:n puheenjohtajaksi.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri ja siihen vastasi tämän viikon maanantain ja keskiviikon välillä 1 089 suomalaista. Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotoksissa tulos on suuntaa-antava.

Lue lisää aiheesta:

Uutistausta: Johtaako Suomea pian punavihreä Sanna Marin vai ay-taustainen Antti Lindtman?

Kotkan demarit: "Rinne ei kelpaa tunnustelijaksi eikä puheenjohtajaksi"

Rinnettä esitetään hallitustunnustelijaksi, SDP:n pääministeriehdokas selviää sunnuntai-iltana

Lue lisää

Keskusta, voisitteko jo palata normaaleiksi?

Marinin suosio kantaa demareita

Perheihminen Antti Lindtman kuvailee miten homma sujuu päiväkodilla: "Ensin letkulla huuhdotaan pahimmat kurat jo oven ulkopuolella"

Antti Lindtman: "Puheista voi olla lyhyt matka tekoihin – poliittinen väkivalta ei saa rantautua Suomeen"