Surkea gallup-tulos veti keskustan konkaripoliitikot synkiksi: — "Mahdollisimman vähän selityksiä ja enemmän tekoja" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Surkea gallup-tulos veti keskustan konkaripoliitikot synkiksi: — "Mahdollisimman vähän selityksiä ja enemmän tekoja"

Perussuomalaisten suosiota selittää keskustaveteraanien mukaan puolueen selkeällä ohjelmalla ja ihmisten yleisellä tyytymättömyydellä politiikkaan.
Päivi Karjalainen, Kari Salonen, Sari Gustafsson
Entisen keskustapoliitikot Seppo Kääriäinen, Timo Kalli ja Juha Korkeaoja haluavat puolueen pysyvän hallituksessa.

Syvä huokaus on ensimmäinen reaktio, kun kysyn keskustan veteraanipoliitikoilta syytä puolueen ennätyksellisen huonoon kannatukseen.

"Surulliseksi vetää. Pistää miettimään mistä tämä johtuu", pitkäaikainen entinen kansanedustaja ja keskustavaikuttaja Timo Kalli pohtii.

"Nyt varmaankin ne, jotka olivat hallitukseen menoa vastaan ajattelevat, että olivat oikeassa. Ja he, jotka sitä kannattivat, ovat hämmennyksissä. Kuva on aika harmaa."

Yle kertoi tänään kannatusmittauksesta, jossa keskustan suosio on pudonnut 10,6 prosenttiin.

Entinen maatalousministeri Juha Korkeaoja arvioi, että puolue ei ole löytänyt paikkaansa akselilla, jonka toisessa päässä on nationalistinen ja populistinen perussuomalaiset ja toisessa päässä liberaali, ympäristöarvoja korostava vihreät.

"Vaikka edellytyksiä pitäisi olla. Kun itse olin keskustanuorissa, ympäristöajattelu ja suomalaisuudesta ponnistava kansainvälisyys olivat keskiössä", hän muistelee.

Entisen puoluesihteerin ja moninkertaisen ministerin Seppo Kääriäisen mielestä puolueen johdolla on edessä itsetutkiskelu. Kalli kannustaa puoluejohtoa kuuntelemaan tavallisia keskustalaisia.

"Nyt pitää mennä ihmisten lähelle ja kuunnella. Mahdollisimman vähän selityksiä ja enemmän tekoja", euralainen Kalli toivoo.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) syrjäyttäminen saa keskustakonkareilta hyväksynnän. "Kannattajakunta näki tilanteen, että tällä tavalla johdettuna tämä hallitus ei toimi. Rinteen asiassa kuunneltiin ihmisiä", Kalli sanoo.

Kaikki kolme ovat sitä mieltä, keskustan kannattaa pysyä hallitusvastuussa.

"Tämä ei ole sellainen tilanne, missä kannattaisi lähteä oppositioon, ja mitä siellä tekemään?, Kääriäinen kysyy.

Korkeaojan mukaan pääministerin vaihdos voi puhdistaa ilmaa. Uudelle alulle on edellytykset. "En usko, että kilpalaulanta perussuomalaisten kanssa mitään erityistä hyvää tuottaisi. Lähden siitä, että kun hallitusohjelma on aika hyvä."

Perussuomalaisten suosiota he selittävät puolueen selkeällä ohjelmalla ja ihmisten yleisellä tyytymättömyydellä politiikkaan. "En usko, että perussuomalaisten kannatusta voidaan padota muulla kuin pistämällä heidät vastuuseen", Kalli sanoo ja lisää, että kun vaaleista on vasta puoli vuotta, pitää mennä nykyisillä voimasuhteilla.

Kääriäisen mukaan keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni on ottanut hyvin tilanteen haltuun. "Hän joutuu kuittaamaan pitempään jatkunutta alamäkeä."

Kallin mielestä Kulmunin ei kannata nyt selitellä mitään. Väitteen siitä, että entinen puheenjohtaja Juha Sipilä edelleen ohjailisi taustalla puoluetta, hän tyrmää.

"Tunnen Sipilän enkä usko tällaiseen. Pelkkää mielikuvatuotetta", Kalli kuittaa.

Lue lisää

Keskusta, voisitteko jo palata normaaleiksi?

"Miksi ei näy päätöksiä hajauttavan yhteiskunnan puolesta" — MTK:n puheenjohtajan syyttävä sormi osoittaa keskustaa

Saarikko tahtoo keskustan maakuntakeskuksiin ja lapsiperheiden luottopuolueeksi: "Kaikenlaista on yritetty mutta tekemisestä on puuttunut suunta, itsetunto ja ilo"

Maskivelvoite saattaa tulla toisen korona-aallon iskiessä — THL:n suositusta maskien käytöstä odotetaan torstaina