Touko Aallon mielestä politiikasta on tullut show-painia – "luodaan viholliskuvia ja käännetään ihmisiä toisiaan vastaan" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Touko Aallon mielestä politiikasta on tullut show-painia – "luodaan viholliskuvia ja käännetään ihmisiä toisiaan vastaan"

Aalto toivoo, että politiikassa haettaisiin yli puoluerajojen ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin.
Petteri Kivimäki
Eduskunnasta putoamisensa jälkeen Touko Aalto on palannut Jyväskylän yliopiston kampukselle. Työn alla on paraikaa gradu.

Entinen vihreiden kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja Touko Aalto putosi viime keväänä eduskunnasta, kun Bella Forsgren vei Keski-Suomen vaalipiirin vihreiden ainoan paikan.

Aalto sysättiin sivuun valtakunnanpolitiikasta, mutta yhteiskunnalliset asiat ovat edelleen hänen sydäntään lähellä.

Eduskunnasta putoamisen jälkeen jyväskyläläinen on keskittynyt viimeistelemään opintonsa, työhön konsulttiyrityksessä ja Jyväskylän paikallispolitiikkaan.

”Tutkin gradussani tulosperustaisia rahoitussopimuksia ja vaikuttavuusinvestointeja. Pyrin tutkimaan, mitä vaikutuksia uusilla palveluiden tuottamis- ja järjestämistavoilla on kuntademokratiaan ja muihin demokraattisiin prosesseihin”, Aalto kertoo.

”Edustamani konsulttiyritys puolestaan pyrkii ratkaisemaan isoja, haastavia, moniulotteisia ja viheliäisiä yhteiskunnallisia ongelmia parasta olemassa olevaa teknologiaa, ilmiöoppimista ja ekosysteemejä hyödyntäen.”

Mies puhuu yhteiskunnallisen vaikuttamisen tärkeydestä ja näyttää innostuvan omista sanoistaan.

”Palapelissäni on erilaisia paloja, mutta ne yhdessä muodostavat yhtenäisen kuvan. Yhteiskunnalliset asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni, ja pyrin parhaan osaamiseni mukaisesti vaikuttamaan asioihin.”

35-vuotiasta graduvaiheen opiskelijaa kuunnellessa käy nopeasti selväksi, ettei poliitikko Touko Aalto ole oikeastaan kadonnut minnekään. Ei, vaikka ura on ottanut monenlaisia kolhuja ja Arkadianmäen ovet ovat ainakin toistaiseksi sulkeutuneet.

Aallon mukaan Suomea kohtaavat suuret haasteet, joita pitäisi kyetä ratkomaan yhteistyössä yli aatesuuntien.

”Yli puoluerajojen täytyisi etsiä ratkaisuja aikamme haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen, kauppasotiin tai heikkenevään huoltosuhteeseen. Esimerkiksi sote-uudistus olisi jo pakko saada valmiiksi. Suuri kysymys on, miten se kyetään kestävällä tavalla rahoittamaan.”

Nyt päivänpolitiikkaa kuitenkin hallitsee identiteettipoliittinen pintakuohunta, johon kaikki puolueet ovat Aallon mielestä lähteneet mukaan.

”Ainahan politiikka on ollut painia, mutta nyt se on lähes vain ja ainoastaan show-painia.”

Identiteettipoliittisen konfliktin lietsomista entinen puoluejohtaja pitää vastuuttomana.

”Niistä monimutkaisista ja haastavista asioista, jotka ratkaisevalla tavalla vaikuttavat joka ikisen suomalaisen ihmisen asioihin joka ikinen päivä, vaietaan lähes tyystin. Sen sijaan käydään vahvasti tunneperäistä keskustelua, jossa pyritään hakemaan mahdollisimman voimakkaita ja repiviä tunnejälkiä ihmisissä”, Aalto muotoilee.

”Ei juuri ketään kiinnosta puhua koulutuksesta, sosiaali- ja terveyspalveluista, taloudesta tai verotuksesta, vaan keskustelu kääntyy elämäntavallisiin kysymyksiin. Ne ovat asioita, jotka tulevat lähelle arkielämääsi. Asioita, joita voit kuulla, nähdä ja haistaa.”

Mies synkkenee ja näyttää melkein ärtyneeltä aiheesta puhuessaan.

”Politiikasta on tullut silmitöntä kulttuurisotaa erilaisten ajatusmaailmoiden välillä. Eihän sellainen paljon poikkea propagandasodankäynnistä.”

Aallon mielestä monet poliitikot tietoisesti ja harkiten lietsovat konfliktia.

”Ei ole enää tarkoituskaan pyrkiä keskustelemaan asiakysymyksistä, niiden perusteista ja substanssista. Yhä enemmän on paatoksellista puhetta, jossa luodaan viholliskuvia ja käännetään ihmisiä voimakkaasti toisiaan vastaan.”

Identiteettipolitiikasta puhuttaessa ääripäiksi nimetään usein vihreät ja perussuomalaiset. Onko vihreät siis vastuussa kiristyvästä keskusteluilmapiiristä ja yhteiskunnallisista vastakkainasetteluista?

”Kyllä tällaista löytyy ihan kaikista puolueista. Valitettavasti myös vihreistä”, Aalto vastaa.

Hän peräänkuuluttaa puolueilta yhteiskuntavastuuta.

”Aivan samalla tavalla, kuin yrityksiltä nykyään edellytetään jonkinlaista yhteiskuntavastuuta, sitä pitäisi vaatia poliittisilta puolueilta. Kulttuurisodat tuovat puolueille hetkellistä kannatuksen nousua, mutta samalla myrkyttävät koko poliittisen maaperän.”

Lue lisää Aallosta: Pääkaupunki oli Touko Aallolle kuin vieras hovi – "Käytännössä kaikki valta vihreissä on Helsingissä"

Lue lisää

Vihreiden puoluekokous syyskuussa etänä — Puoluehallituksen jäsenet arvioivat hallitusyhteistyön nousevan keskusteluun

Sisäministeri Ohisalo suositteli Twitterissä maskin käyttöä

Hallitus ja oppositio ovat eri linjoilla EU:n massiivisesta raharatkaisusta – "Kaikkea ei voitu saada. Kun niin merkittävästi supistettiin, jotkin määrärahat jäivät pienemmiksi kuin oli esitetty"

Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon palon alkaneen kynttilästä parvekkeella – palon nopea leviäminen ihmetyttää