Politiikka

Katri Kulmuni ottaa valtiovarainministerin salkun, Jari Leppä jatkaa maa- ja metsätalousministerinä

Katri Kulmuni ja Mika Lintilä vaihtavat keskenään ministeriöitä – Lintilä siirtyy elinkeinoministeriksi.
Jaana Kankaanpää
Katri Kulmuni siirtyy valtiovarainministeriksi.

Keskusta ilmoitti tänä aamuna esityksistään Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereiksi. Uusia nimiä ei keskustaministereiksi nouse, mutta puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni ottaa valtiovarainministerin salkun itselleen. Tehtävää hoitanut Mika Lintilä ottaa Kulmunin entisen toimen elinkeinoministerinä.

"Tarvitaan, että pääministerin ja valtiovarainministerin akseli toimii", Kulmuni perusteli vaihdosta tiedotustilaisuudessa.

Jari Leppä jatkaa maa- ja metsätalousministerinä, Antti Kaikkonen puolustusministerinä ja Hanna Kosonen tiede- ja kulttuuriministerinä.

Kulmunin mukaan ei ole helppo paikka olla valtiovarainministerinä tilanteessa, jossa keskustan kannatus on alhaalla. Hänen mukaansa keskeistä Suomen ja keskustan menestyksen kannalta on kuitenkin se, että hallitusyhteistyössä onnistutaan.

Kulmuni sanoi, ettei ajatellut salkunvaihdoksen hänen ja Lintilän välillä tulevan näin pian.

"Emme tienneet, että koko valtioneuvosto vaihtuu. Kun tällainen iso muutos tapahtuu, on tärkeää, että hallituksen voimakaksikko toimii. Se on punamultahallituksen pohja", hän sanoi.

Kulmunin mukaan keskustan ministeriehdokasvalinnat ovat syntyneet puheenjohtajan eli hänen esityksestään. Ehdokaspäätökset olivat Kulmunin mukaan kuitenkin yksimielisiä.

Hän ei suoraan vastannut kysymykseen, mikä muuttuu kun valtiovarainministeri vaihtuu. Kulmunin mukaan hän ja Lintilä ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja "puhelimet ovat pirisseet".

"Teemme keskustalaista politiikkaa sen puolesta, että suomalaiset työllistyvät ja että Suomi on hyvä paikka yrittäjille ja yrityksille", hän sanoi.

Keskusta tukee SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä eduskunnan varapuhemieheksi. Kulmunin mukaan keskustalla ei ole myöskään huomautettavaa SDP:n ministeriehdokasvalinnoista.

Hän ei suoraan ottanut kantaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tilanteeseen. Haaviston ympärillä on kuohunut al-Holin leiriä koskevan uutisoinnin takia. Kulmuni sanoi, että Haavisto varmasti itse informoi asiasta, eikä hän osaa sanoa yksityiskohdista.

Hallituksen luottamusta on Kulmunin mukaan alettu rakentaa "kädet savessa välittömästi".

"Odotan, että tässä syntyy uuden sukupolven punamultahallitus. Niillä on ollut Suomen historiassa merkittäviä rooleja", Kulmuni sanoi.

Lintilän mukaan sekä valtiovarainministerin pesti että elinkeinoministerin pesti ovat loistavia paikkoja tehdä töitä isänmaan eteen. Hän ei suoraan sanonut, olisiko mieluummin jatkanut valtiovarainministerinä.

"Tällä tehdään niitä töitä, joita kansanliike tarjoaa puheenjohtajan esityksestä", Lintilä totesi.

Lintilä sanoi yrittävänsä suoriutua pestistään niin hyvin kuin mahdollista.

"Mielenkiinnolla menen katsomaan, missä kunnossa paikat ovat Katrin (Kulmuni) jälkeen. Isoja muutoksia ei varmasti ole tulossa", Lintilä totesi.

Juttua muokattu 9.12. kello 10.45: Lisätty Kulmunin ja Lintilän kommentit.

Lue lisää

Ilmastonmuutos etenee ja suurvallat mellastavat Pohjoisella napapiirillä – Suomi uudisti arktisen strategiansa vastatakseen haasteisiin

Budjettiriihen venyttäminen saattoi olla vihreiden puoluekokouksen ohjelmanumero

Suomalaisten suosikit seuraavaan hallitukseen ovat SDP, kokoomus ja keskusta – perussuomalaiset kelpaavat muiden puolueiden äänestäjistä harvoille

Hallituspuolueet löysivät sovun päästövähennyksistä – katso budjettiriihen tiedotustilaisuus kello 15 tästä