Pakkolunastukset kiihtymässä – Riihimäki lykkäsi päätöstä yli 50 hehtaarin lunastamisluvista - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Pakkolunastukset kiihtymässä – Riihimäki lykkäsi päätöstä yli 50 hehtaarin lunastamisluvista

MTK: Lunastusluvan hakemisessa on kiristyksen makua.
Kai Tirkkonen
Ympäristöministeriö hylkäsi kesällä Limingan kunnan lunastuslupahakemuksen Kari ja Merja Isolan viljelymaasta Limingassa. Kuvassa vasemmalla tilan maita viljelevä Sami Isola.

Riihimäen kaupunginvaltuusto päättää tänään maanantaina, hakeeko kunta ympäristöministeriöltä lupaa lunastaa seitsemältä tilalta yli 50 hehtaarin maa-alueet. Osa tiloista on maatiloja, jotka ovat Riihimäen ja kolmostien läheisyydessä.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että lunastuslupaa haetaan. Esityksen mukaan tavoitteena on ollut hankkia maata vapaaehtoisin neuvotteluin, mutta siten kaupunki ei saanut kauppoja tehtyä.

Maanomistajien mielestä kyseessä eivät ole olleet todelliset neuvottelut, vaan hyvillä paikoilla lähellä kolmostietä ja teiden risteystä maasta on tarjottu noin kahta euroa neliömetriltä eli lähes raakamaan hintaa. Lisäksi neuvottelut ovat joidenkin tilojen kohdalla rajoittuneet yhteen puhelinsoittoon.

MTK:n lakimies Leena Kristeri katsoo, että mikäli aitoja neuvotteluja maanomistajien kanssa ei ole vielä käyty, päätös lunastusluvan hakemisesta sisältää kiristyselementin, jolla maanomistajat saadaan neuvottelemaan.

"Maanomistajille tulee antaa mahdollisuus esittää mielipiteensä lunastusluvan hakemista koskevassa asiassa. Jos näin ei ole tehty herää kysymys, minkälaisen tiedon varassa valtuutetut tekevät päätöksiä yksityisten ihmisten omaisuudesta", Kristeri huomauttaa.

Lunastuslupaa esitetään haettavaksi seuraaviin tiloihin: Uusi-Nokkala (tavoite 7,7 hehtaaria), Maunon-Isola (5,8 ha), Maunon-Isola 1 (6,3 ha), Kukkola (6,0 ha), Mäenpää (13,0 ha), Köykkälä (9,4 ha) ja Viitanen (9ha).

Riihimäen kaupunginvaltuustossa on lunastusluvista päättämässä myös kaksi kansanedustajaa: Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Päivi Räsänen (kd.)

Juttua muokattu 10.12. klo 8.30: Päivitetty otsikkoa.

Juttua muokattu 10.12. klo 10.16: Päivitetty otsikkoa

Lue myös:

Riihimäki jätti yli 50 hehtaarin pakkolunastuspäätöksen pöydälle

Jukka Pasonen
Lue lisää

Yksityinen omaisuus on jälleen uhattuna

Lunastuslaki kaipaa korjausta

Vantaa lunastaa osan kohutusta Saraksen tilasta – hinta noin 3,25 miljoonaa euroa

Kunnat kuriin pakkokaupoissa